Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Cirkus na HTV vozi dalje, a hobotnica drži vlast

Mislav Bago, navodno, na kraju jučerašnje emisije oprostio se od "Otvorenog", a možda i od Informativnog programa HTV-a uopće. Tako se niz sukoba, koje možemo nazvati skandatlima, na nacionalnoj dalekovidnici nastavlja.

Bago je ponekad iritantan, ali sve u svemu pošteno obavlja svoj posao. Jednom je, prije tri mjeseca Vlasta Toth, supredsjednica stranke Zelena lista, pridružene članice Europske zelene liste, bila u emisiji, kada se raspravljalo o nuklearnoj energiji - protiv četiri člana nuklearnog lobija ("alternative nema" - ista litanija kao prije 20 godina o istoj temi) i jednog predstavika Ministarstva gospodarstva, koji je glumio nevinog u ludnici.

Naravno, vladajuća stranka u državi želi kontrolirati "Katedralu hrvatskoga duha" - ali također treba imati u vidu da to nije neko specifično i izuzetno događanje. Jučer smo u stranci razgovarali o toj temi: svuda - u državnim ustanovama, privatnim poduzećima, kulturi, sportu, svemu - kada pokušavamo shvatiti kako se odluke donose, naziremo negdje u pozadini sjenke "komiteta partije" koji imaju bitni utjecaj na zbivanja.

Na sliku desno naišao sam na jednom srpskom blogu googlajući za slikama sa riječima "Otvoreno" i "Zatvoreno". Nema puno veze s temom, ali smiješna je! smijeh

Ima jedan moj tekst koji sam napisao 29. svibnja 1990., dan prije svečane sjednice novog Sabora, izabranog na slobodnim izborima. Napisao sam tada da je do preobrazbe sustava došlo naglo i samo parcijalno, jer su slobodni izbori uneseni kao modifikacija u sustav koji i dalje 90% funkcionira po logici jednostranačja. Postoji opasnost da nova vladajuća stranka, umjesto daljne preobrazbe sustava, jednostavno preuzme postojeće mehanizme vladanja, gdje će odbori HDZ-a na svim nivoima uprave i samouprave preuzeti ulogu komiteta SKH. I tako se dogodilo - čak često i nazadujući u odnosu na već dostignute oblike pluralizacije društva.

I danas, usprkos tome što danas imamo dvije velike stranke i nekoliko manjih u Saboru (a sve funkciniraju na istim načelima - klijentelizam i stega), te usprkos prodoru stranog kapitala koji usložnjava stvari i donekle smanjuje stranačku vladavinu, u bitnom društvo na isti način funkcionira; i zato funkcionira tako frustrirajuće slabo. A bitno je i to, da zapravo, kao što je i u "samoupravnom socijalizmu" bio slučaj, stvarne odluke ne donose formalna tijela, nego razne prikrivene neformalne "koordinacije". U koje su pak uključene, prema snazi, i "oporbene" sranke (odnosno njihovi nacionalni i lokalni vođe), kao što su ranije bile uključene razne partijske frakcije i zastupnici posebnih interesa. Za tu mrežu vladajućih adekvatan je izraz hobotnica - u Hrvatskoj, kao i u Zagrebu, gdje je trenutno na vlasti SDP, u prešutnoj koaliciji s HDZ-om. Jedan krak može biti kraći ili dulji, jedan se može povući a drugi ga zamijeniti - ali glava ostaje ista. A svi krakovi zajedno - dave.

"Establišment" je i dalje odvojen od naroda, manipulirajući njime parolama - onda o socijalizmu i vladavini radničke klase, danas o demokraciji i vladavini slobodnog tržišta. A ničeg od toga nema. Događaji na HTV samo su dio i simptom globalnog načina, na koji društvo funkcionira. Politička revolucija dogodila se 1990-1991. - socijalna nam tek predstoji. Političke promjene, do kojih će doći kroz izbore, samo su sredstvo potrebnih dubljih preozbrazbi sustava. Partitokraciju treba zamijeniti aktivna demokracija.


Post je objavljen 17.09.2008. u 12:19 sati.