Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

jedan ekološki

Kad san ja bila mala, sasvim mala filipinka, kad san imala tri miseca života, ila san samo mliko. Materino. Pa naravno, šta bi drugo ila. I onda je moj pape odlučija da bi ja mogla počet i štogod drugo isti. Jer da san ga, navodno, tako je glasila njegova legenda koju je priča šest iljada puta, gladno gledala i oblizivala se. I nagovorija je mater da mi da da poližen žlicu.
E, a da mislite sto godina ne bi se domislili koju san to ja hranu kušala prvu nakon materinog mlika. Ne bi garant.
Jer su oni imali za večeru brudet. I to ne bilo kakav brudet, nego brudet koji danas ne možete nigdi kušat. Da imate sve šolde svita. Jer je brudet bija od - lostura. Ako ne znate šta je to - to van je najveća jadranska školjka - periska. Koja je danas najstrože zaštićena. Da vas nađu da kusate brudet od, recimo, desetak tih ogromnih školjaka, platili bi svoticu od, čini mi se da je kazna po komadu 500,00 kn, dakle ti gušti bi vas došli 5 iljada kuna. Prisija bi van.
E, ali u ona davna vrimena kad san ja bila beba, nisu znali za ekologiju. Brudet je bija od 20-30 komada.
Legenda kaže da sam se zadovoljno obliznula.
Od tada datira moja strast za školjkama.
Pape je kriv.
Jednom mi je poklonija biser koji je u jednoj naša.
Izgubila san ga.
Davno prije nego njega...



Photobucket


PLEMENITA PERISKA (Pinna nobilis)
Plemenita periska (lostura) živi na pjeskovitom dnu plitkih priobalnih područja prednjim, šiljastim dijelom ljušture zakopana u sediment, na dubinama od 2 do 30 m. Posebno je značajna u livadama morskih cvjetnica, ali je gustoća njezinog naselja rijetko veća od jednog primjerka na 10 m2 površine morskog dna. Ljušture, naročito starijih primjeraka, redovito su bogato obrasle algama, spužvama, cjevašima, mahovnjacima i drugim manjim sjedilačkim životinjama.
Periska je Sredozemni endem i rasprostranjena je u čitavom Jadranu. Ova je vrsta najveći školjkaš u Sredozemnom i Jadranskom moru te je vrlo cijenjeni ukras i traženi suvenir. Populacije periske, zbog prekomjernog izlovljavanja, u mnogim su turističkim područjima potpuno uništene. Stoga je periska od 1994. godine zakonom zaštićena te je sakupljanje, izlov i trgovina ovom vrstom strogo zabranjena (Zakonu o zaštiti prirode NN 30/94). Periska je zaštićena u cijelom Sredozemlju.
Prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama (NN 84/96) novčana kazna za ubijanje jedinke vrste Pinna nobilis iznosi 500,00 Kn.

Photobucket

Evo ću van poslat i jednu prigodnu razglednicu da nas svih siti na ona davna vrimena kad nismo morali razmišljat o ugroženim vrstama u Jadranu, nego smo guštali u svim njihovim bojama, oblicima i - okusima.
Photobucket

Post je objavljen 15.09.2008. u 14:53 sati.