Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

NOVO: Mário de Carvalho - 'Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen' (Fraktura, 2008.)

Mário de Carvalho
'Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen'

Roman
izd. Fraktura
Prevela s portugalskog Tanja Tarbuk
Cijena: 99,00 kn
Broj stranica: 256
Uvez: meki

Riječ izdavača



Dva pukovnika, koji su nekada služili u prekomorskim kolonijalnim bitkama, sada u mirovini, odlaze živjeti u portugalsku pokrajinu Alentejo, i jedan započinje gradnju bazena oko kojega se počinju zbivati svakojaki događaji.
Carvalho briljantno oslikava portugalsku navadu raspravljanja o svemu, što je umijeće koje Portugalci vrlo njeguju, a u tom pogledu mobiteli su im došli upravo kao Božji dar, omogućivši im da prošire svoju tehniku beskorisnog naklapanja.

Mário de Carvalho ima karakterističan stil, satiričan, lagan za čitanje, vrlo zabavan, a likovi i situacije koje stvara uvijek odražavaju ono smiješno i apsurdno u ljudskim odlukama i djelovanjima, posebice u društvenim običajima.
Ova zabavna knjiga ujedno je i nemilosrdan portret današnjice.

'Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen' vjerojatno je najbolji portugalski roman objavljen 2003. Ništa na tih dvjestotinjak stranica nije loše ili dosadno, jer se uvijek nalazimo okruženi književnošću, ali i svakodnevicom. Svaka stranica izaziva želju da je ponovo pročitamo kako bismo uživali u briljantnoj naraciji i duhovitosti.
Pedro Mexia, Diário de Notícias

Priča o dva pukovnika nasmijava nas zbog svoje parodije i gomilanja raznorodnih elemenata: vjerodostojno i nevjerodostojno, realno i fantastično, anegdote i mudra argumentacija… Ako bismo pokušali tražiti izvore ovoga romana, morali bismo skočiti u 19. stoljeće, i još dalje u prošlost. Ovaj roman donosi nam Rabelaisov smijeh i narativnu vještinu Tristrama Shandyja.
António Guerreiro, Expresso

O autoru
Mário de Carvalho rođen je 1944. u Lisabonu. Diplomi­rao je pravo. Još kao student sudjelovao je u političkim nemirima protiv diktature, zbog čega je bio uhićen, a poslije je izbjegao u Francusku i Švedsku. U Portugal se vratio nakon Revolucije 25. travnja 1974.

Svoju prvu knjigu pripovijedaka Os contos da sétima esfera (Priče iz sedme sfere) objavljuje 1981.
Od tada je objavio nekoliko romana, zbirki pripovijedaka i drama.
Raznolikost tema, u ironičnome i često humorističnom tonu, s elementima fantastičnoga, svrstavaju Carvalha među najpoznatije suvremene portugalske prozaike.
Njegovi romani i zbirke priča prevedeni su na mnoge jezike i za njih je dobio prestižne nagrade: Casos do Beco das Sardinheiras (Zgode iz ulice prodavačica sardina), 1982., A inaudita guerra da Avenida Gago Coutinho (Nečuveni rat u Aveniji Gago Coutinho), 1983., Era uma vez um alferes (Bio jednom jedan narednik), 1984., E se tivesse a bondade de me dizer porquę (Biste li bili dobri da mi kažete zašto), 1986., Um Deus passeando pela brisa da tarde (Bog koji šeće na večernjem povjetarcu), 1994., Era bom que trocá­ssemos umas ideias sobre o assunto (Bilo bi dobro da razmijenimo mišljenje o toj temi), 1995., Contos vagabundos (Priče lutalice), 2000., A sala magenta (Grimizna soba), 2008.

'Fantazija za dva pukovnika i jedan bazen' (Fantasia para dois coronéis e uma piscina), roman objavljen 2003. u 10.000 primjeraka i rasprodan za nekoliko mjese­ci, donio je autoru nagradu portugalskog P.E.N. centra za najbolji roman godine i Glavnu nagradu za prozu ITF/DST.



Početnih 16 stranica romana besplatno pročitajte ovdje






Post je objavljen 16.09.2008. u 07:22 sati.