Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Svit se konča...

Ovaj post nije najava smaka svijeta potaknuta aktiviranjem velikog sudarača čestica u europskom institutu za nuklearna istraživanja, već nastoji propitati ljudsku fascinaciju krajem svijeta. Otkad je čovječanstva, ljudi su uvijek željeli znati dvije stvari: koji je smisao života, i kada će umrijeti. Čak predbiblijski tekstovi govore o dolasku velikog kaosa i konačnom obračunu dobra i zla. Kršćanska teorija povezuje apokalipsu sa drugim Kristovim dolaskom.

Mnoge grupe (prednjače grupe vjerskog predznaka) su predviđale smak svijeta, a kad su pala u vodu, neke grupe su se raspale, dok su neke opstale, čak nastavile sa predviđanjima.
Najviše predviđanja pojavljuje se za vrijeme ratova, gladi, ili velikog nezadovoljstva ljudi, a posebno su "popularne" okrugle godine i datumi koji sadrže broj 666, na primjer 6. 6. 1996., datum za koji se vjerovalo da će se tada roditi antikrist.
Evo nekoliko raširenih teorija:


-Uništenje planeta,
-Izumiranje ljudske vrste,
-Katastrofalne klimatske promjene (u tom kontekstu se kao znak smaka svijeta spominjao i el nino),
-Drastično povećanje sunčevog zračenja,
-Udar asteroida ili kometa,
-Globalni nuklearni sukob,
-Destabilizacija zemljine ili mjesečeve orbite,
-Kršćanski koncept vezan za ponovni dolazak Isusa Krista

Evo nekoliko predviđanja.

Sekta millerita sa svojim vođom Williamom Millerom predvidjela je kraj svijeta za 22. 10. 1844. Kako se katun približavao sekti je popularnost rasla zajedno sa brojem članova. Međutim, kada je osvanuo 23.10. sektu napušta većina članova. Taj se događaj ustalio pod nazivom "veliko razočaranje"

Martin Luther je pozivao na obraćenje jer je "sudnji dan jako blizu", povezujući kraj svijeta sa ratom protiv Turaka, u Turcima prepoznavši antikrista iz knjige Otkrivenja.

Dr. Isaac M. Haldeman, početkom XX. stoljeća pastor Prve Baptističke Crkve u New Yorku predvidio je da će se prije povratka Židova u Palestinu gdje bi se ustanovila židovska država, pojaviti antikrist kroz kojeg će se ostvariti židovski nacionalizam. Neki smatraju da se radi o Hitleru, jer je jedna od posljedica 2. svjetskog rata i holokausta bilo osnivanje države Izrael i prelazak mnogih europskih Židova u novonastalu državu.


Prezbiterijanac Christopher Love (1618 - 1651) imao je tri predviđanja:

- Pad Babilona 1758.
- Božji gnijev nad grešnicima 1759.
- Veliki potres preko cijelog svijeta 1763.

Charles T. Russel, prvi predsjednik "watchtower society" (WS), krovne organizacije Jehovinih svjedoka izračunao je da će 1874.g biti godina drugog Kristovog dolaska. Proglasi je 1874. godinom nevidljivog Kristovog povratka, uskrsnuće svetih 1875., a konačni "dan gnjeva" za 1914. Za 1874. se vjerovalo da je kraj 6000-godišnje povijesti čovječanstva i početak Božjeg suda

Joseph B. Rutherford, drugi predsjednik WS-a, predviđa da će bog 1918.g. početi uništavati Crkve i milijune njihovih vjernika, te da će se biblijske ličnosti iz starog zavjeta poput Davida, Jakova, Abrahama i Izaka vratiti u život. Čak je kupljeno i zemljište u Californiji, na kojem je izgrađena kuća za njihov boravak kada se vrate.

Jehovini svjedoci više nisu navještavali kraj svijeta, već sada vjeruju da je Krist prisutan u nevidljivom obliku od 1918.

Edgar C. Wheisnant napisao je knjigu "88 reasons why the Rapture could be in 1988". kasnije je predviđao kraj svijeta u 1989, 1993 i 1994.godini.

Shelby Corbitt izjavila je da joj je Bog rekao da se smak svijeta ima dogoditi sredinom 2007.g.

Trebamo se strpiti još četiri godine da vidimo što će se dogoditi 27. 12. 2012. kad je po Majanskom kalendaru svršetak vremena.


Usprkos svim zlogukim predviđanjima još smo uvijek ovdje, ali što biste napravili sa svojim vremenom, kad bi saznali da je smak svijeta neminovan za, recimo, mjesec dana?

Ne znam što bih ja napravio, ali siguran sam da ne bih krenuo na dijetu i prestao pušit :)






Post je objavljen 13.09.2008. u 18:07 sati.