Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Seven years itch

Danas je sedam godina od toga dana kada smo otvorili dvadesetprvo stoljeće. To je jedan od onih povijesnih dana, poput onoga u svibnju 1980. kad je Tito umro, koji će svako prepričavati gdje ga je vijest zatekla.
Sedam godina nakon 11. rujna 2001. mislim da se sa sigurnošću može reči da se svijet promijenio. I to nagore.
A to znači da tkogod je organizirao taj suludi čin, uspio je u potpunosti u postizanju svog cilja. Podjele su se produbile. Novi su ratovi izbili. Siromašni su još siromašniji, a bogati su ostvarili superprofit.
Amerika se vratila doktrini intervencionizma, i započela dva rata koja nije završila. Rezultat: sigurnosna i humanitarna katastrofa, bogaćenje globalnih ratnih profitera, skok vrijednosti dionica firmi koje proizvode oružje, porast cijena nafte.
Svijet koji vozi na naftu teško živi u zadnjim godinama, s ovim cijenama goriva. Inflacija gazi najslabije. Troškovi života se povećavaju, a kvaliteta života pada, sigurnost egzistencije je upitna. Visoke cijene energenata pomogle su Rusiji da se ponovne uzdigne i zauzme mjesto u svjetskom poretku koje joj zapravo i pripada. Ravnoteža snaga se ponovno uspostavlja, novi hladni rat se može razbuktati. Barem više neće biti obojen ideološkim razlikama. Volja za moć i prevlast je sada jedina prava ideologija. Jer ne pokreće ratove vjera u drugačije bogove ili uvjerenje u drugačije stavove. Ratove pokreće želja za plijenom, bogatstvom i vlašću. Tako je bilo oduvijek i tako će uvijek i biti. Ideološke ili vjerske razlike samo su mobilizacijska priča za mase.
Sedam godina nakon tog nevjerovatnog događaja i dalje se raspredaju teorije i priče. Moram priznati da mi ni onda nije djelovalo uvjerljivo, a sada još manje. Nisam baš siguran da postoji nešto što se zove Al-quaida i da ona stoji iza večine svjetskih terorističkih akcija. Osama bin-Laden vjerovatno zaista i postoji, ali mislim da njegova uloga u svemu tome možda i nije tako velika kao što se priča. Kužim ja amerikance, neprijatelju je potrebno nadjenuti neko lice, teško je boriti se protiv utvara. Ali priča ne djeluje uvjerljivo, ima previše jamesbondovski prizvuk. Pa zar nisu mogli spin doctori smisliti nešto uvjerljvije?
Dok se naš svijet dugoročno promijenio, i još će se mijenjati, za tri tisuće američkih obitelji život se toga 11. rujna promijenio potpuno i odjednom. Njihovi članovi imali su tu nesreću da se nađu na krivom mjestu u krivo vrijeme, i postanu ne pijuni u tuđoj partiji šaha, nego samo statisti u nečijoj velikoj predstavi. 11. rujna 2001. bio je prvestveno ljudska tragedija, ali danas je to malokome važno, osim tim nesretnim obiteljima.
Tkogod bili organizatori tog užasa, uspjeli su u svom naumu i gotovo u potpunosti i ostvarili svoje ciljeve. Svijet je gurnut u neko mračno doba. Doba kojem se ne nazire kraj.
Nisam baš optimist. Nemam na osnovu čega biti.


Post je objavljen 11.09.2008. u 23:24 sati.