Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/davorovenovosti

Marketing

277. zavjetnim hodočašćem vjernika grada Zagreba u Mariju Bistricu započinje proslava 10. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca

13.09 - 15.09.2008 | IKA N - 105521/9

Zagreb, (IKA) – Ovogodišnje 277. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba u svetište Majke Božje Bistričke pod geslom „Meni je živjeti Krist" započet će u subotu 13. rujna kada će hodočasnici krenuti s tri različite lokacije prema Mariji Bistrici, a zaključit će se u ponedjeljak 15. rujna euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali u 19 sati.

U subotu 13. rujna hodočasnici će iz Zagreba organizirano krenuti prema Mariji Bistrici u tri smjera. Prva će skupina krenuti od zagrebačke katedrale preko Sljemena. U katedrali će biti blagoslov hodočasnika u 5 sati. Misu za hodočasnike na Sljemenu u 9 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Tu skupinu hodočasnika organiziraju planinari.
Druga skupina krenut će iz Čučerja preko Laza. Misu u Čučerju u 10.30 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Vlado Košić.
Treća hodočasnička skupina krenut će od Sesveta preko Laza. Oni će slaviti misu u Sesvetama u 9 sati koju će predvoditi župnik Božidar Tenšek u pastoralnom centru župe Svih Svetih. Po završetku mise hodočasnici će nastaviti put prema Mariji Bistrici.
Sve tri grupe hodočasnika i ostali vjernici susrest će se kod kapele sv. Ladislava, odakle u 18.30 sati kreće ulazna procesija hodočasnika u svetište Majke Božje Bistričke. Procesiju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sa zagrebačkim pomoćnim biskupima.
U 20 sati kardinal Bozanić predvodit će središnje slavlje toga dana - službu svjetla - hodočasničku procesiju sa svijećama na bistričkoj Kalvariji.
U 22 sata održat će se prigodni koncert u organizaciji Ureda za mlade Zagrebačke nadbiskupije. Prvi hodočasnički dan zaključit će se euharistijskim klanjanjem u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca u 23.30 sati.


U nedjelju 14. rujna u prijepodnevnim satima vjernici dolaze organizirano autobusima ili osobnim automobilima u Mariju Bistricu.
U 9 sati bit će zajednička pobožnost Križnoga puta koju će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Valentin Pozaić. Tijekom prijepodneva bit će prilika za ispovijed.

U 11 sati kreće zavjetna procesija od kapele "Ave Maria" koju će predvoditi kardinal Bozanić.
U 11.30 sati započet će svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi kardinal Bozanić.
U 15 sati je zajednički oproštaj u svetištu Majke Božje Bistričke i povratak hodočasnika svojim kućama. Riječi zahvale svim hodočasnicima uputit će kardinal Bozanić.

U ponedjeljak 15. rujna planinari i drugi hodočasnici koji se vraćaju s Marije Bistrice susrest će se u 18.30 sati pred katedralom. U 19 sati u katedrali kardinal Bozanić slavit će misu zahvalnicu i time zaključiti zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba.

Ovogodišnjim hodočašćem vjernika grada Zagreba započinje proslava 10. obljetnice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, koji je i sam rado hodočastio u Mariju Bistricu. Kako bi se ove godine posebno potaknulo vjernike da se odluče na hodočašće pješice tiskan je u nakladi „Glasa Koncila" i posebni vodič pod naslovom: "Zagrebački hodočasnički putovi u Mariju Bistricu", koje vjernici mogu podići u svojim župama.


Proslava 10. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca nastavit će se raznim programima a završava u nedjelju 21. rujna svečanim misnim slavljem u 11 sati na trgu ispred zagrebačke katedrale koje će predvoditi državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

Post je objavljen 11.09.2008. u 07:58 sati.