Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zivotinjeimuzika

Marketing

naše najbolje male ptičice

Čižak je lijepa ptica ,naručito mužjak kojeg krasi prekrasna maslinasto-žuta boja perija na obrazima,s obije strane vrata,dolnjeg dijela grla (guša),a prostire se ta boja i po cijelom gornjem dijelu prsiju. Te boje su u kontrastu sa crnom, tijemenom bojom glave koja je pokriva poput kape ( u nekih primijeraka nedostaje ta "kapa"). Crne boje perija ima kako na gornjem dijelu glave i zatiljka, tako i na dijelu grla. Bokovi, dolnji dio trbuha i prsiju su svijetle, bijelkaste boje. Repno perije ima vrhove pera obojena crnim rubom , dok je ostali dio repnog perja prekrasne, žute boje.Letačka pera krila su kao ukrašena crnim poprečnim crtama koja se nalaze na smeđe-crnom perju krila. Na krilima mu se nalaze karakteristični rubovima žučkasto-zelenkaste boje.
Ženka čižka je manje obojena zelenkasto-žutom bojom, a krila i rep su joj dosta blijeđe koloritna od mužjaka.Tako je ženki i gornja strana tijela smeđe-zelenkasta, dok joj je donji dio tamno bijeli.Preko krila se ženki protežu dvije ,svijetle boje ,omeđene kao trake.
Mijesto prebivanja ove ptice je ponajprije područje šumovitih dijelova koje se prostire na čitavu Europu , ali i Aziju.Naručito joj pašu prostrane ,smrekove šume na zapadu Europe i to prije svega u srednjegorju i Alpama, dok je u nizinama srećemo najčešće samo zimi.Ova ptica za vrijeme jakih zima često seli iz sijevernih dijelova Europe u srednju Europu gdje zna i prezimit. Zanimljiva su zapažanja da se jedne godine u našim krajevima pojave velika i brojna jata , a potom je više godina ne vidimo.


Post je objavljen 09.09.2008. u 09:26 sati.