Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Završila 13. revija hrvatskog filmskog i video stvaralaštva mladeži i 1.FRFF

Prošli tjedan sam malo otišao u vizitu, jednom kako se kasnije ispostavilo, odlično organiziranom i vrlo, vrlo zanimljivom filmskom događaju. U naslovu je riječ o reviji ali zapravo je posrijedi festival. Naime od ove godine imaju i međunarodnu konkurenciju. Doček ekipe koju znam i sa drugih događanja u Hrvatskoj, odličan sponzor već mi je unaprijed garantiralo dobru zabavu. Naime nisam bio na domjenku dosad gdje je bilo toliko klope da su se ljudi pošteno najeli a da to sve nije nestalo u nekih dvije minute. Ovo je potrajalo dobrih pola sata, a i više.
Image Hosted by ImageShack.us
Osim odličnog domjenka samo otvaranje je bilo izuzetno veselo jerbo se Danijela Trbović (bez) Vlajki stvarno potrudila da svojim ciničnosarkastičnim upadicama ili šalama razdrma već ionako užarenu i navijačku atmosferu festivala. Primjetio sam da su mnogi teenageri, kojima sam bio okružen, bilo laganini zblenuti na njen smisao humor, ali su se ipak smijali.
Image Hosted by ImageShack.us
Uspjela je ona unjeti malo nesigurnosti i dignuti emocije i kod karlovačkog gradonačelnika a i kod prisutne tajnice HFS-a. Uglavnom unjela je neophodne živosti i da, sad sam naučio kako se Karlovčanke smiju. :))
Osim tih zanimljivih peakova večeri treba svakako spomenuti i najbitniji dio otvaranja, a to su projekcije djela mladeži iz same konkurencije. Moram priznati da sam bio jednako zatečen kako što bivam i na RAF-u kvalitetom prikazanog, unesenim entuzijazmom, glumom i snimanjem.
Bio je jedan film gdje sam se upitao nije li to jedan od ekipe s Akademije lagano zalutao i bratu, seki ili njihovim prijateljima snimio odličan filmić, naravno i motaža je ponegdje bila izuzetno tečna i čitljiva. Uglavno zapanjujuće ali i u isti mah ohrabrujuće za budućnost hrvatskog filma jer ako ovi klinci i klinceze tako nastave nema zime za hrvatski film. Dvorana je bila prepuna, pola ekipe u žutim majcama, genijalno dobro. Iz direkcije kažu da je sveukupno bilo prebrojano oko tri tisuće posjetitelja.
Image Hosted by ImageShack.us

Pobjednici u nacionalnoj konkurenciji su:

- najbolji animirani film: "Utjeha kose", Filmska družina centra za film i video NS "Dubrava", Zagreb

- najbolji dokumentari film: „Crno bijeli svijet" , Novinarska družina Isusovačke klasične gimnazije, Osijek

pohvala: "Dečko sa strane", Studio kreativnih ideja Gunja, Gunja

- najbolji igrani film: "A di si ti meni" , Studio kreativnih ideja Gunja, Gunja

pohvala: "Negativni delirij" , Gimnazija Dubrovnik, Dubrovnik

- najbolji film otvorene kategorije: "Kojih nije bilo", Kino klub Split, Split

Nakon proglašenja pobjednika u nacionalnoj konkurenciji, Petar Krelja je obznanio pobjednike u međunarodnoj konkurenciji dodavši "Da kriterij za odabira najboljeg filma treba biti jedino kvaliteta." te je poručio mladim sudionicima Festival "Ne započinjite svoje karijere na temelju nekih drugih kriterija, nego neka vam jedini kriterij bude vrijednosni kriterij."
Image Hosted by ImageShack.us
Pobjednici u međunarodnoj konkurenciji:

- najbolji animirani film: "Enter", ŠAF Vranje, Vranje, Srbija

- najbolji dokumentarni film: "Vsi smo iz Bronxa", Luksuz produkcija, Krško,
Slovenija

- najbolji igrani film: "Pa ne že spet" , Luksuz produkcija, Krško, Slovenija

pohvala: "Kill the Slob", Suited and Booted Studios, Bristol, UK
"Half Way There", Intersections production, Vancouver, Kanada

- najbolji film otvorene kategorije: "The Invaders", Suited and Booted Studios,
Bristol, UK


... imao sam prilike vidjeti od svih filmova s ove liste stvarno izvrsni A di si ti meni i Dečka sa strane. Oni koji nisu bili među ovih 3000 gledatelja ... propustili su izvrsnu filmsku feštu.

Post je objavljen 08.09.2008. u 15:20 sati.