Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 202.

Evo toga jednostavnoga rješenja. Bilo ih je čak dva. No, nije to samo tako, jer ispravno je samo jedno, mada su dva puta do zarobljevanja crnih kamenčića.
Da je crni bio na potezu, živio bi seki-oblikom nakon svoga poteza na Q1. Nakon takovoga crnoga igranja, bijeli bi morao spojiti na R1 i to bi bio seki. Poslije bijeloga na O1, crni bi morao i na P1.. Tu više niko ne bi smio igrati, jer bi mu grupa pala. Kada bi pala bijerla četvorka, crni bi mogao raditi oči I život.
Ispravno je rješenje na prikazu 1. Bijeli ruši crnoga i prema prikazu 2., ali tamo crni ima više ko-prijetnji.

Puno igrača površnoga pristupa ne gleda na ko-prijetnje. Vide da grupa pada i to im je dovoljno. No, pogledajte ova dva primjera rušenja crnih. U drugom primjeru crni ima dvije prijetnje zaživljavanja više. Njemu ovakav slučaj odgovara za slučaj nastanka ko-borbe u partiji. Na taj načlin se igra sa više slobodnijim pristupom u kojem nema straha od koa, već se igra produhovljuje. Veći je broj dobrih mogućnosti.

Dakle, rješenje je 1. Q1!!! Dalje se ništa više ne igra i svaki potez je gubitan, uz iznimku ko-prijetnje za slučaj ko-igre. Zašto je crni neopstojan? Ne može ispravnom igrom nikako uraditi dva oka. Pokušajte sami. Ne bilo zanimljivo da vam baš sve kažem. Ako ne vidite, a zanima vas, pitajte. Imate sa strane e.mail, a ako je post visoko gore, tj. svijež, može i putem komentara.
I na jednostavnim stvarima se može puno naučiti. Zar ne?
bl. Muradenu


Post je objavljen 08.09.2008. u 07:24 sati.