Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

OBRAĆENJE – HOD IZ TAME U SVJETLOST


Kako je Marino Restrepo – živeći daleko od Boga, ogrezao u slijepim ambicijama i usredotočen na ovozemaljski uspjeh, odan drogama i svim vrstama istočnjačkog poganstva, ezoterije i bezbrojnim oblicima okultizma i praznovjerja – u zatočeništvu susreo Isusa Krista

Pojam OBRAĆENJE kod mnogih koji dovoljno ne poznaju kršćanstvo (ili općenito vjernički život) izaziva "duhovnu alergiju". Posebno – a to je iskustvo i s ovog bloga – neki dobiju "duhovni osip" na spomen Sv. Augustina. Stoga ću ovaj put za ilustraciju toga prevažnog duhovnog fenomena istaknuti jedan suvremeni primjer.

MARINO RESTREPO rođen je u gradiću Ansermi (Caldas), okruženu plantažama kave i smještenu u zapadnome dijelu Kolumbije, na andskim visoravnima. Sa četrnaest je godina otišao na školovanje u Bogotu i ondje završio srednju školu. U 21. se godini oženio i sa suprugom odselio u Hamburg u Njemačku, gdje su dobili dvoje djece i gdje je Marino studirao umjetnost i glazbu. Nakon šest godina boravka u Njemačkoj odselio se u Kaliforniju, gdje i danas živi.

Od trenutka kada je kao adolescent otišao iz rodnoga grada živio je daleko od Boga. Šezdesetih godina 20. stoljeća intenzivno je živio hipijevskim životom, koji se sastojao od droge, svih vrsta istočnjačkog poganstva, ezoterije i bezbroj oblika okultizma i praznovjerja.

Godine 1997., nakon što je u Kolumbiji kidnapiran, Marinov se život iz korijena promijenio. (Ovih dana ponovno je medijski aktualna i slična sudbina kolumbijske političarke Ingrid Betancourt – koju su 23. veljače 2002. otele Revolucionarne oružane snage Kolumbije i držale u zatočeništvu do 2. srpnja kada ju je oslobodila Kolumbijska regularna vojska – a 1. rujna ju je u svom ljetnikovcu u Castel Gandolfu primio i papa Benedikt.)

Marino je u zatočeništvu, gdje je proveo šest mjeseci, doživio mističan susret s Isusom Kristom. Proživio je mnoge teške kušnje. Unatoč svim mukama koje je pretrpio u zatočeništvu i unatoč tome što je bio osuđen na smrt, Božjom je milošću spašen od tjelesne smrti i vraćen u ovaj život kao nov čovjek, kako bi živio nov život u Isusu Kristu.

Marino se odrekao svoga načina života iz prošlosti. Danas je on živo svjedočanstvo vjere i obraćenja. Priča o njegovu životu i obraćenju brzo se širila i nadahnjivala mnoge katolike diljem svijeta. Nema nikakve dvojbe da je njegovo obraćenje djelo Duha Svetoga.

Marino Restrepo danas je katolički misionar. Za manje od četiri godine njegov se apostolat, zvan "Pelegrinos del Amor" (Hodočasnici ljubavi) proširio na 21 zemlju. Svjedočanstvo o dijelu svoje životne drame opisao je djelu IZ TAME U SVJETLOST. Ta je knjiga (na hrvatskom objavljena u listopadu 2007. u izdanju "Detecte") zapravo kratak prikaz Marinova nekadašnjega života, njegove otmice, mističnoga doživljaja i novoga života (jer bi za temeljit opis svega što je proživio trebalo nekoliko knjiga).

Izdavač Restrepove sjajne knjige na omotu je istaknuo da je to djelo rezultat života ispunjena dramatičnim događajima, mistikom, doživljajima i spoznajama koji onima što žive daleko od Boga mogu izgledati proturječna. Prikaz je to ljudskoga života prožeta najvećim pogreškama i opasnostima, kao posljedicama života bez duhovne svijesti, života ogrezla u slijepim ambicijama i usredotočena na ovozemaljski uspjeh.

No, osim toga čitatelj će u knjizi naći i plod autorova susreta sa Stvoriteljem, tijekom kojega su ga Božja Milost i Božje Praštanje izbavili iz pepela grijeha i njegov uludo potrošeni život pretvorili u kruh evangelizacije za cijeli svijet. Tako se ponovno ostvaruje poznata biblijska po(r)uka kako Bog izabire malene da ponizi velike odnosno "Pavlov poučak" (Prva Korinćanima 1,27-29): "Lude svijeta izabra Bog da posrami mudre, i slabe svijeta izabra Bog da posrami jake; i neplemenite svijeta i prezrene izabra Bog, i ono što nije, da uništi ono što jest, da se nijedan smrtnik ne bi hvalio pred Bogom!"

Marino Restrepo nije studirao teologiju niti je imao ikakve izobrazbe s područja religijskih znanosti. Unatoč tome, razgovarao je i razgovara s visoko obrazovanim doktorima teologije u Katoličkoj crkvi i u svijetu znanosti. Zbog jednostavna načina na koji prenosi učenje Isusa Krista, koje kao potok izvire iz njegova srca, mnogi su se visokoumni ljudi uvjerili koliko je poruka Evanđelja jednostavna kada je nadahnuta Duhom Svetim.

Dakle, i vi ste svi, dragi moji blog-župljani, pozvani (odlučnije) krenuti stazom Božje milosti! Tako neka bude (na našu zajedničku radost)!



Post je objavljen 07.09.2008. u 00:07 sati.