Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/limun10

Marketing

Balić: Nakon Španjolske totalno sam puknuo, bio sam nemoguće tužan

Image Hosted by ImageShack.us




'O mom nesportskom životu najbolje govore moja igračka postignuća', tvrdi Ivano i otkriva da su ga na OI oduševili Usain Bolt, naše 'kung-fu pande' i Novak Đoković

Iako je nakon Pekinga bio silno razočaran i nevoljko je govorio o nastupu na Olimpijskim igrama, nakon nekoliko dana je ipak ponudio svoju verziju svega što se događalo u dalekoj Kini. Nije se želio uključiti u polemike koje su se javile i prije povratka reprezentativaca u Hrvatsku, ali dosta toga se može iščitati iz njegovih odmjerenih rečenica. Njega ne fasciniraju veličine ni dočeci, teško je isprovocirati njegovu taštinu, a svoju emotivnu stabilnost pronalazi u Splitu. Čuli ste većinu komentara nakon dolaska u Hrvatsku o igri i rezultatskom dosegu na OI?
- Sve manje čitam novine i ne bavim se time tko je što rekao. Mene nitko ne može izbaciti iz moje sportske kolotečine. Svjesni smo koliko smo mogli i koliko smo napravili i okrećemo se budućnosti u kojoj se nikome nismo dužni ponovo dokazivati, nikome osim sebi. Zna se koliko i na koji način igramo za Hrvatsku. Uvijek idemo do posljednjeg atoma snage i to svim srcem i zato sam miran jer znam da smo dali sve što smo mogli, ma što netko mislio o tome.

Većina misli da smo u Pekingu mogli više. Činilo se da Hrvatska u napadu nije ponudila svoja najbolja izdanja na velikim natjecanjima.
- Nismo imali svježinu u ključnim trenucima. Siguran sam da je nedostajalo puno više zajedničkih treninga zbog poznatih okolnosti s Metličićem i Džombom. Nije bilo izrađenih akcija iz kojih bismo lakše dolazili do šuta. Jednom riječju, mučili smo se. Izgubili smo onaj protok lopte iz kojih su se rađale akcije. U takvoj igri smo ranije svi bili opasni. Žalim za posljednjih deset minuta s Francuzima u polufinalu kada nakon flastera na meni, na sredini nismo odigrali kako je trebalo. Onda smo protiv Španjolaca pukli i u obrani i u napadu. Moraju se otkriti razlozi zašto nam se to dogodilo, jer takve stvari više se ne smiju događati.

Jeste li bili fizički spremni za najveće napore? Kakvim uopće ocjenjujete pripreme uoči Pekinga, jer dojam je bio kako su neki igrači doslovce ostali bez snage?
- Mogu govoriti isključivo o sebi. Ne znam kako su se drugi osjećali. Meni je ozljeda u prvom kolu sa Španjolskom odnijela sedam dana ritma koji sam gradio tijekom svih ciklusa priprema za OI. Upravo to me unazadilo i odnijelo mi svježinu, koja inače sve manje dolazi do izražaja kako turnir odmiče. Do te nesretne ozljede sam bio spreman i osjećao sam se odlično.

Kako ste uspjeli zaigrati tako brzo s obzirom na rupturu lista od dva i pol centimetra?
- Ponovo sam zahvalan Zdenku Domančiću, koji mi je i ovaj put spasio nastup na velikom natjecanju. Na žalost, bilo je oko reprezentacije i onih koji su govorili kako uopće nisam ozlijeđen. Ali ne želim ih imenovati, nego ću im u četiri oka objasniti pravo stanje i što mislim o takvim pričama.

Neki od vaših suigrača rekli su nam kako su vas vidjeli u suzama nakon utakmice sa Španjolskom za broncu.
- Puknuo sam totalno, jer sam do ozljede imao predosjećaj kako ću odigrati odličan turnir. Vjerovao sam u sebe kao nikada do sada. Olimpijske igre čekao sam od Atene jer sam zajedno sa suigračima imao šansu ponovo doći do vrha. Gledao sam Peru i Mirzu s kakvim se problemima bore nakon ozljeda, ali tek kad se tebi nešto dogodi, shvatiš koliko si daleko od cilja. Istina, bio sam nemoguće tužan nakon Španjolske.

A jeste li bili tužni kad ste čuli primjedbe dva čelna čovjeka HRS-a kako je glavni problem ove reprezentacije nesportski život ili “previše cigareta, kava i kafića”?
- Ne brinem zbog toga i ne osjećam potrebu govoriti o privatnim stvarima. O mom načinu života najbolje govore moja igračka dostignuća. Sigurno da ne bih ostvario sve što sam uspio u svojoj karijeri da sam živio nesportskim životom. Oni koji misle drukčije, očito me ne poznaju dovoljno.

Iza njega su Igre koje će pamtiti po nošenju hrvatske zastave, po ozljedi, suzama i razočaranju zbog izgubljene medalje. Ispred njega je izazov zvan Croatia osiguranje Zagreb i novi nastupi za reprezentaciju. Reprezentaciju koja bez njega i još nekih igrača ne bi igrala vrhunski rukomet. To je i nakon Pekinga jasno baš svima koji se imalo razumiju u rukomet.






'Oduševile su me naše kung fu pande'
Koji su vas sportaši oduševili u Pekingu?
- Usain Bolt i naše “kung fu pande”.

Pande?
- Naše taekwondo cure Sandra Šarić i Martina Zubčić. Iznimne su sportašice i djevojke. Da je bilo pravde, uzele bi i zlato, ali i ovako su postigle strašan uspjeh.

Malo o Usainu Boltu.
- Fascinirao me, posebno na dvjesto metara jer nisam vjerovao da netko može skinuti stari rekord. Čovjek je atipičan sprinter, nije nabijen mišićima, elegantno ih je ostavio iza sebe. Sada sam siguran da će drugima njegov rekord biti nedostižan.

Što je s ostalim sportovima, poput tenisa i košarke, posebno američkog Dream Teama?
- Upoznao sam Novaka Đokovića. Često smo bili zajedno i on je sasvim normalan tip. Amerikanci me nisu oduševili. Imali su, usput, i ogromnu podršku sudaca, što mi se nije svidjelo. Njima to definitivno ne treba


Ivano, kako ozljede? Nemam pojma, vidjet ćemo!


Image Hosted by ImageShack.us



Ivana su na prvom treningu dočekale TV-kamere i curice s blokovima
Nikad dosad curice s blokovima i olovkama nisu čekale početak treninga zagrebaša. Dogodilo se to u srijedu kada je u popodnevnim satima prvi put na Zagrebov trening došao Ivano Balić. Stigao je među prvima, obavio sve formalnosti oko pozdravljanja, a na treningu su se ovaj puta našle i tv-kamere, što u rukometnom slučaju i nije uobičajena stvar. Trener Červar dao je Baliću mogućnost da se obrati medijima, a zatim se krenulo na uobičajeni trening.

- Evo, stigao sam iz Španjolske neposredno prije treninga. Osim što sam umoran, sve drugo je u najboljem redu. Pitate kako ozljeda? Ne znam, ostanite do kraja treninga, pa ćemo vidjeti - rekao je dobro raspoloženi najbolji hrvatski rukometaš.
Sve ostale sitnice su na mjestu i naš prvak od danas počinje najozbiljnije pripreme za iznimno zahtjevnu sezonu koja igrače očekuje i na klupskom i na reprezentativnom planu.




Post je objavljen 06.09.2008. u 10:17 sati.