Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Umro je Tomaš J. Bata, jedan od tvoraca kombinata "BOROVO"



Ovih dana u bolnici uTorontu, umro je Tomaš J. Bata sin osnivaca obucarskog carstva "BATA", sa 93 godine.

Od svih medija u Hrvatskoj koliko sam primjetio jedino je INDEX.HR objavio kratku vijest o tome.
Gigant "Bata" naj veci je svjetski proizvodjac cipela.
Tomaš J. Bata preuzeo je tvrtku tridesetih godina 20. stoljeca nakon smrti svog oca Tomaša, koji je 1894. u Zlinu na istoku Ceške osnovao tvrtku Bata.
Nakon Drugog svjetskog rata i nacionalizacije imovine u tadašnjoj Cehoslovackoj, Tomaš J. Bata je sjedište tvrtke premjestio u Toronto i tako je spasio od propasti.
Tvrtka, danas posjeduje 40 proizvodnih pogona u 26 zemalja, više od 5,000 trgovina sirom svijeta, te zapošljava oko 40 000 radnika.
.
Ono sto je za nas interesantno je to da je T. Bata osnovao i tvornicu "BOROVO" u kojoj sam prije rata i ja radio.

Dana 07. lipnja 1931. godine ceška tvrtka Bata pocela je izgradnju tvornice na obalama dunava koja je poslje drugog svjetskoga rata 1947 godine promjenila ime u Kombinat gume i obuce "Borovo".
U razdoblju od 1947. do kraja 80-ih godina 20. stoljeca "Borovo" izrasta u najvece i ekonomski najmocnije poduzece u proizvodnji i prodaji gume i obuce.
Kombinat "Borovo" bio je prije rata jedna od najvecih firmi bivse drzave sa oko 23 000 zaposlenih .
U SOUR "Borovo" bilo je integrisano 36 RO (radnih organizacija) sa razlicitim vidovima proizvodnje, od tehnicke robe, tvornice alata i strojeva, proizvodnje ljepila, gumene, kozne i sportske obuce, vojne proizvodnje.
"Borovo" je imalo i vlastitu Energanu, Transport, zdravsveni centar, postu, odmaralista, Radnicki dom,(hotel sa kuhinjama za radnike), aerodrom, institut za istrazivanje i jos puno toga sto se u ovom momentu ne mogu sjetiti.

Ono sto mnogi neznaju je da je u vrijeme Bate nastao i dio grada Vukovara , zvani Borovo naselje koje je tadasnji vlasnik sagradio kao nekoliko kolonija sa predivnim crvenim dvodomkama.
Tomas Bata sagradio je aerodrom, kuhinje za radnike, imali su i svoje farme za stocarstvo.
U to vrijeme svaki radnik mogao je nositi samo obucu firme u kojoj je radio.

Osamdesetih godina prošlog stoljeca Borovo je zapošljavalo ukupno 23.000 radnika, a godišnje je proizvodilo 23 milijuna pari obuce, preko 580.000 komada auto guma, te oko 12.500 tona gumeno-tehnicke robe. Maloprodajna mreža Borova brojala je 620 prodavaonica, a proizvodi Borova izvozili su se u cijeli svijet. Borovo je bilo vlasnik 74 hektara industrijskog zemljišta i 240.000 cetvornih metara izgradenih proizvodnih prostora. Borovo je bilo drugo najvece poduzece u bivšoj državi (iza INE).(podatci sa http://www.borovo.hr/)

Bata je bio izuzetno dobar poslodavac koji je na zalost zaboravljen a za moj grad ucinio je zaista puno.

Sada ne mogu reci dali je ikada dobio plaketu grada Vukovara ili nesta od Hrvatske drzave, ali ako nije mislim da je to veliki propust Vlade i predsjednika.
Oduzeta imovina mu nije nikada vracena.


Ceški predsjednik Vaclav Klaus u povodu Batine smrti rekao je "Napustila nas je jedna od velikih licnosti našeg vremena" i ja se slazem sa tim.











Post je objavljen 05.09.2008. u 17:16 sati.