Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Vehid Gunic-EVROPO,STIDI SE(600 dana u opkoljenom Sarajevu)

JUNI 1992.GODINE

8.juni
Danas sam ponesto saznao o mojima.Braca Dzavid i Ferid i Dzavidovi sinovi Ajnur i Ajlan nalaze se u Logoru Trnopolje.Sestrin muz Sade sa sinovima Dzenanom i Nedzadom nalazi se u Logoru Omarska.Moj sin Amir skriva se negdje po tavanima u Prijedoru.Sestra Bahra i Babo su,navodno,dobro.Babo sve ovo veoma tesko podnosi.U proslom ratu cetnici su u Piskavici kod Banja Luke zaklali Babinog oca,tri brata i dvije sestre.Bacili su ih u Gomjenicu.Nikada im se nije saznalo ni za kosti.U ovome ratu,moj Babo je protjeran sa svoga lijepoga imanja u Kozarcu,a na njegove oci cetnici su mu odveli sinove,unuke i zeta u klasicne koncetracione logore sa krhkom nadom da ce prezivjeti.
Teritorijalci Sarajeva danas su presli u kontranapad.Javljaju da su Vrace i Vidikovac u nasim rukama.Zauzeli su i brdo Zuc,strateski jednu od najvaznijih kota na brdima oko Sarajeva sa koje su cetnici danima sijali smrt.Nasi su se domogli novih kolicina oruzja.Nazalost,ima mnogo poginulih i 244 ranjena nasa sugradjanina.Bolnice su pune.Medju ranjenicima ima najvise civila i djece.Trebalo je prezivjeti protekla 24 sata pakla.Sarajevo je tuceno sa svih strana i iz svih orudja i oruzja.
Ove veceri proveo sam izvjesno vrijeme sa mobilnom hirurskom ekipom.Ovi hirurzi su samo danas,u jednome vozilu preuredjenom za operacione poduhvate,izvrsili 18 hirurskih operacija.Ovu ekipu je,izgleda,oformio preduzimljivi i plemeniti Mirsad Ibric,vlasnik studija M u Sarajevu.U ekipi se nalazi i jedan Sirijac-apsolvent stomatologije u Sarajevu.
Ozenjen je Sarajkom.Kada je poceo rat,sirijska ambasada ga je obavijestila o vremenu polaska aviona za Siriju.Nije zelio otici.Prikljucio se nasoj teritorijalnoj odbrani,odnosno Vikicevim specijalcima.Ucestvovao je u brojnim akcijama eliminacije snajperista.U ovoj hirurskoj ekipi asistira,a sutra ce,kaze,ako Bog da,ponovo u prave akcije.

11.juni
Do danas sam kako-tako uspijevao odrzavati telefonsku vezu sa jednim kolegom u Bosanskom Novom,ali ne i sa Prijedorom u kojem su mi otac i sestra.Ne umijem objasniti kako sam mogao dobiti Bosanski Novi,ali ne i Prijedor.
Ovako,pozovem kolegu u tome gradu i kazem mu sta ima novo u Sarajevu,potom ga zamoilim da on telefonira mojoj sestri u Prijedoru,a poslije nekoliko minuta ponovo ga zovem i on mi prenese poruku sestre.Od danas otpada i takva mogucnost.Zlikovci i na jednoj i na drugoj strani prekinuli su nam telefonske veze sa svijetom.

12.juni
Danas je zasjedao Evropski parlament.Usvojio je rezoluciju o tzv.SR Jugoslaviji koju je proglasio nepostojecom i odbio joj pravo da naslijedi bivsu Jugoslaviju.

14.juni
Javljeno je da cetnici u koncetracionom logoru u Trnopolju,Omarskoj i Prijedoru drze oko 10000 zarobljenika starih izmedju 16 i 65 godina...

Post je objavljen 04.09.2008. u 15:29 sati.