Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

bit će skoro propast svijeta!



NE BRINITE!

NADAM SE

DA NEĆE


Dvanaestog ovog mjeseca završio sam dnevni post sljedećim odlomkom:



a i nekoliko dana kasnije spomenuo sam isto.

Danas otvorim "Jutarnji list" i vidim:


Image Hosted by ImageShack.us


Volem tu koncidenciju!

Da se ne šalim, nemam ja copyright na pisanje o toj temi. Dapače, ako je moje pisanje potaklo "Jutarnji" da se prihvate te teme, samo mi je drago. Daleko bolje nego da su se oglušili. Ako su sami nadošli da je tema zaslužila onoliki članak, svaka im čast. To je dobro. Dobro, ali daleko od dovoljnoga.

Naime, eksperiment kod Geneve može rezultirati takvim znanstvenim spoznajama i njihovom kasnijom primjenom prema kojoj je sav dosadašnji civilizacijski znanstveno tehnološki napredak tek uvertira. S današnjeg gledišta, ono što bi moglo uslijediti, i to relativno vrlo brzo, ostvarivanje je najmaštovitijih SF-scenarija. Utoliko je taj eksperiment nešto što se ne smije propustiti po bilo koju cijenu.

S druge strane, neki upozoravaju da bi pogreška u eksperimentu mogla rezultirati - procjene se razlikuju u rasponu - od trenutačne propasti svijeta do kolapsa naše galaksije. Nažalost, znanost i tehnika su prepune primjera šteta u milijunima dolara koje su uzrokovane time što je neki od sudionika pogriješio otprilike za debljinu ljudske vlasi. Sjećam se priče starije od deset godina, ako se ne varam negdje iz Zapadne Njemačke, da su morali zatvoriti jednu atomsku elektranu jer su otkrili da betonski omotač oko ciklotrona nepopravljivo propušta radijaciju. Istraga je otkrila da je greška nastala tako što se jedan od radnika pri gradnji popišao u svježi beton, umjesto da ode na stotinjak metara udaljen zahod. To je bilo najskuplje pišanje u povijesti.

Utoliko mi je smiješno čitati, slušati i gledati kako se javni mediji uzbuđuju oko toga hoće li neki nogometaš preći iz jednog kluba u drugi, koja će pjevačica nastupiti na nekom festivalu i da li kako je neka "personality" izašla obučena. Da je pameti, prije nego što se pošalje ekipa da poprati otvaranje Olimpijade trebao bi se poslati tim u Genevu koji bi pratio kako teče priprema i realizacija traganja za "Božjom česticom". Ne znam koliko znanstvenika, tehničara i građevinara ondje radi, ali svaki od njih je trenutno značajniji od bilo kojeg lika s estrade, sporta i iz jet-seta. Tko su, odakle, koliko ih je, kakve su im biografije, koliko su pouzdani? Momentalno me više zanimaju biografije ljudi na čelu projekta nego bilo čije druge, sve do nadzora nad zadnjim sudionikom koji bi se mogao popišati ili pogriješiti, kako se ono kaže, za debljinu vlasi. Zanima me, a uvjeren sam da bi moralo zanimati i najširu publiku, sve druge ljude na svijetu.






Post je objavljen 03.09.2008. u 16:08 sati.