Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

ciao bella

Svatko si daje s vremena na vrijeme neki zadatak. Ja, ja sam si zadao da dublje uđem u kinematografiju jedne od nordijskih zemalja. Zapravo mnogi će odgovoriti da znaju podosta o Švedskoj, no da li zaista to mogu s punim pravom reći. Vjerujem da ne. Eto tako sam ovih mjeseci se otisnuo u odiseju po vrletnim vodama Gamlastana i našao sam nekoliko izvrsnih filmova koji su negdje na granici švedskog mainstreama, ali mogli bi se svidjeti većini vas jer nemaju ono po ćemu bih ja najprije prepoznao te Nordijce ... to je pesimistični kraj. Dakle to nije tako.
Ovo je odličan teenagerski film koji može i zasita zadovoljava kriterije i godišta nakon teen faze.
Dakle univerzalan film o univerzalnoj temi a to je potraga za ljubavlju, potraga za priznanjem.
Imamo dva glavna protagonista. To su prekrasna crvenokosa pjegavica Linnea i mladi, crni Mustafa.
Šta će vam više za zaplet nego suprotnosti, koje se tako počesto privlače u svjetu onkraj "srebrna platna". On je u tipičnoj fazi istraživanja seksualnosti i pokušava skinuti svoje djevičanstvo dok ona traži kopiju svog izgubljenog talijana.
Poveznice ove male priče su osim istraživanja i laži. Naime ubrzo se Mustafa nađe u situaciji da preuzme identitet jednog Massima ne bi li došao do srca mlade, prelijepe Linnee (ali ne ekskluziv). Ona pak u međuvremenu saznaje da je sa onim prvim talijanom s kojim se pohvatala negdje na apeninskom poluotoku zatrudnila.
Eto i druge laži za zabavit se. Jedno i drugo lažu.

Ono što je slabost filma bila bi razrješenje tih dilema. Naime ona mu oprašta što ju je eto izprva samo htio poševiti radi sebe samog i društva koje ga na to pritišće. E tu je pak koliko je to zamjerka u isto vrijeme i jedna lijepa stvar. Naime režiser kroz ovaj u naravi sladak film provlači i nove društvene prioritete koji se eklatantno na glas izgovaraju u svim zajednicama multietnički obojene Švedske. I Irancima, Arapima i Šveđanima je izuzetno bitno da u maloj (ali ne crnoj) knjižici se nađe još jedan križić pod rubrikom povaljene ženske.

Post je objavljen 02.03.2010. u 23:48 sati.