Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 201.

Ponedjeljak je već dobranog trajanja, a ja još nisam odgovor del. Evo ga!
Kao prvo treba nastojati odvojiti kut, a pri tome sačuvati oko na D3. To se nastoji izvesti sa 1. B3. Kut još nije sigurno odvojen, ali ni oko nije sigurno na D3, ali moguće je.
Crni će na to odgovoriti sa 2. A3. Napadnut je bijelom kamen na B3. Ako padne, neće biti ni oka na D3. Sačuva li se oko igrom na C3, crni će mirno spojiti na A4. U krajnjem slučaju završi i kao u rješenju.
Bijeli igra, mnogima neočekivano, na 3. A2! Time priprema razlistavanje crnoga u kutu za kasniju prijetnju oka u tom dijelu. Ta prijetnja če biti osnovom pokretanja koa. Pogledajte kako bijeli izvodi taj plan.
Crni 4. A1. Mora uzeti kamen na A2, jer bi ianče bijeli njemu uzeo kamen na B2 igrom na B1.
Ako bi crni sada uzeo igrom na C3, kamen na B3, bijeli bi mogao na B1, pa ako tada crni spoji na B3 išlo bi B5 uz prijetnju uzimanja šest crnih kamenova. To bi značilo, odmah, pokretanje ko-borbe na A1 – A2.
Bijeli sada mora raditi oko igrom na 5. C3.
Crni mora braniti prijetnju zarobljavanja svojih kamenova na A- i B-vertikali i igra 6. B5.
Red je sada pripremiti i desnu stranu od kuta za dvojaku prijetnju. Jedna nije dovoljna, jer jednu uvijek možete obraniti, ali ako su dvije, jedna će se ostvariti, ako su u isto vrijeme. Dakle, bijeli će na 7. H3. Nastoji zarobiti crna tri, ili prijetnjama na njih stvoriti bar ko na tu stranu. Na lijevu je već pripremio. Pogledajte kako se to izvodi.
Crni mora na 8. H2, da spoji svoja tri po drugom redu.
Bijeli igra 9. E2. Tim potezom bijeli nastoji uraditi oko na D1. Prvo bi igrao na C1 uz namjeru da napadne crne neobranjivo na B1, pa kada crni to obrani sa A4, bijeli bi uradio oko igrom na E1 I živio.
Da se to ne desi, crni igra na 10. C1. Mogao bi I na E1 sa sličnim ishodom.
Sada bijeli igra 11. G2. Zanimljiv potez koji ima istu zadaću kao i onaj raniji na A2, a to je razlistavanje protivnika za kasnije napadanje.
Crnom su izravno napadnuta tri kamena. Nesmije se braniti s F1, jer bi bijeli igrao na J2 i odrezao sve ove crne dolje.
Crni mora uzeti sa 12. G1.
Sve je spremno za ostvarenje bijelih namjera. Sada će bijeli 13. F1!!! Crni nesmije spojiti na G2, jer je uz napad na šest crnuih na J2 tu i odrezivanje crne grupe.
Crni mora igrati 14. E1 i uzeti taj bijeli kamen.
Bijeli završava kombinaciju sa 15. D1. Tu je ko na obje strane. Kada bi bijeli uzeo na F1, bio bi to napad na tri kamenčića uz daljnju prijetnju. Ta strana je crnom opasnija, pa se brani na tu stranu s 16. F1.
Konačno kreće ko kojega bijeli prvi uzima sa 17. B1, Prijetnja je život daljnjim uzimanjem na A1 ili na A4.
Važno je da bijeli u ovom problemu ima nekoliko izravnih ko-prijetnji kao: H1, J2, i razne kombinacije izlaska orema gore po petom i šestom redu.
bl. Muradenu
P,S. Još neznam gdje je zbitka.


Post je objavljen 01.09.2008. u 16:20 sati.