Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Pavao pred Velikim vijećem - 64. dan Pavlove godine

Image and video hosting by TinyPic

Židovski hram (lijevo), desno tvrđava Antonija, koja je bila povezana sa hramom, a bila je izgrađena u svrhu obrane grada sa sjeverne strane. U tu vojarnu je zapovjednik dao odvesti Pavla nakon što su ga Židovi, nezadovoljni njegovim govorom, htjeli ubiti.

Ispunjava se ono što je Isus nagovijestio: "...stavit će ruke na vas te vas progoniti; predavat će vas u sinagoge i tamnice; izvodit će vas pred kraljeve i upravitelje radi moga imena. A to će vam biti prigoda za svjedočanstvo" (Lk 21,12 - 13).
Tako se je Pavao morao braniti prvo pred Židovima, zatim pred prokuratorom Feliksom i na kraju pred kraljem Agripom.

Nakon Pavlovog obrambenog govora pred Židovima, zapovjedniku još uvijek nije bilo jasno, zašto su Židovi tako ljuti na Pavla i za što ga ustvari optužuju. Zato je Pavla izveo pred Veliko vijeće.

Pavao je odmah primjetio da su u vijeću zastupljene dvije protivničke strane: i farizeji i saduceji. Kako je bio pronicljiv i spretan, tu je vidio priliku da farizeje pridobije na svoju stranu. Poznato je da su farizeji zagovarali uskrsnuće, za razliku od saduceja. Središnja točka Pavlove vjere jest uskrsnuće i u tome se slagao s farizejima. Zato je povikao: "Braćo, ja sam farizej, sin farizeja. Zbog nade u uskrsnuće mrtvih meni se sudi". Dalje Pavao više nije trebao govoriti. Farizeji su odmah stali na Pavlovu stranu tvrdeći da na njemu ne nalaze nikakva zla. Nastala je tako žestoka svađa između farizeja i saduceja, da je zapovjednik, bojeći se da Pavla ne rastrgaju, naredio da ga opet vrate u vojarnu.

I te noći Pavlu se opet ukazao Gospodin i ohrabrio ga riječima: "Budi odvažan! Kao što si za me svjedočio u Jeruzalemu, tako ti treba svjedočiti i u Rimu" (Dj 22, 11).

Ta Isusova poruka:

Budi odvažan!
može i nama biti poticaj da ne posustanemo u svakodnevnom svjedočenju svoje vjere, što zaista nije lako u današanjem toliko sekulariziranom svijetu.



Post je objavljen 31.08.2008. u 21:20 sati.