Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nesvrstani

Marketing

BlogDay 2008

Blog Day 2008

Budući da sam još lani na današnji dan prvi put obilježio tzv. BlogDay, dobra tradicija nalaže da se s tim «obilježavanjem» pozabavim i danas. Kao što sam tada napisao, ideja o proširenju blog vidika i upoznavanje novih zanimljvih blogova me puno više privukla ovoj akciji, nego neko čisto «blogersko akcijašenje» koje bi bilo samo sebi svrha.

Pa evo pet blogova koji su u zadnje vrijeme privukli moju pažnju:

Željezna cesta

Bloger s gornje adrese ima vrlo interesantan hobi: fotografiranje lokomotiva. Budući da ne živim u kraju koji je baš nešto isprepleten željezničkim prugama, a moje znanje o vlakovima svodi se samo na Marjan Expres, Olimpik Expres i jedno traumatično putovanje u teretnom vagonu na liniji Zagreb – Split, ostao sam frapiran nevjerojatnom raznolikošću lokomotiva i pripadajućih vagona. Doduše, kad sad malo bolje razmislim, i ne vidim razloga zašto vlakovi ne bi bili raznoliki, ali meni su se oni s ove južne distance uvijek činili tako uniformiranima. Da ne bih i dalje živio u toj svojoj zabludi, pobrinuo se upravo ovaj railfan sa Željezne ceste.

Wlikifedija

I dok je gornji blog na mene djelovao izuzetno edukativno, ovaj mi svakom novom posjetom izaziva «suze smijuljice». Ideja bloga je izuzetno originalana: bloger nam ovdje donosi nebuloze koje korisnici iz samo njima znanog razloga upisuju u različite članke na hrvatskoj verziji Wikipedije. Budući da se ti biseri marom administratora vrlo brzo uklone s originala, bloger se potrudio da nam ih ovdje prenese u integralnom obliku kako ne bi nestali s interneta. Na neki način ovaj blog je jedna verzija «antologije hrvatske (wiki) gluposti», pa stoga preporučujem da ovaj blog čitate u malim količinama jer obilna konzumacija može pogubno djelovati na vaše mentalno zdravlje.

De facto

Uvijek volim pročitati stajališta ljudi koji na jedan način plivaju van struje. De facto je blog, kako mu sama egida kaže, na trećoj strani Hrvatske. Kada ga piše čovjek koji nedjelje provodi na sjeveru maksimirskog stadiona ali priznaje činjenicu da je Split «navijačkiji» grad od Zagreba, uživa na Thompsonovim koncertima, ali se gnuša ustašluka njegove publike, tada morate priznati da ga je itekako vrijedno čitati. I na kraju iščitavanja ne možete a da se ne zapitate zašto je ovo ta treća, marginalizirana strana Hrvatske, jer da je sreće i pameti po svemu bi trebala biti prva.

The Educated Left Foot

Nedavno sam sasvim slučajno naletio na ovaj blog koji piše direktor engleskog najniželigaša Maidenhead Uniteda, kluba koji igra na York Roadu, i službeno najstarijem stadionu na svijetu na kojem se kontinuirano igra još od 1871., a klub je jedan od petnaest originalnih klubova koji su se natjecali u prvom FA Cupu iste te 1871. godine. Steve J na ovom blogu bavi se nogometnom pop kulturom, pa ako ste oduvijek bili fascinirani nogometnim pokretom, nogometnim filmovima, rock glazbom u nogometu, engleskim nogometnim fanzinima i ostalim nogometnim marginalijama, ovo je svakako blog koji trebate posjetiti.

Pinhole Diaries

I za kraj, kad se već trudim poštovati tradiciju, red je da predstavim i jedan foto blog. Svi oni koji očekuju ko žilet oštre i fokusirane fotografije nastale pritiskom okidača na nekom (pre)skupom aparatu u koji je svijetlo ušlo kroz neki još (pre)skuplji objektiv vrijedan poput automobila više srednje klase, ne trebaju ovaj link ni klikati. Fotografije u ovoj galeriji nisu fokusirane kroz sklop leća, već je svjetlost ušla kroz najobičniju rupicu na, blago rečeno, drvenim kašetama. Ovo rezultira sirovim fotografijama u kojima se, unatoč svemu, i dalje može itekako uživati.

Post je objavljen 31.08.2008. u 13:15 sati.