Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blagovijest

Marketing

Marijanska Svetišta i hodočašća (2)

U mnogim je crkvama Marija na osobit način pokazala svoju majčinsku brigu za ljudske nevolje. Tako su nastala mnoga hodočasnička svetišta, kamo su dolazili ljudi čak iz udaljenih mjesta, a Marija je bogato nagrađivala njihovu vjeru i odanost.

Tolike zahvalnice u slikama i predmetima svjedoče, kakve je sve milosti, pomoći u bezizlaznim situacijama i nevoljama, nebeska Majka posredovala svojim štovateljima.

Image and video hosting by TinyPic
SREBRNE ZAVJETNE PLOČICE

Čitavom su svijetu poznata sada Marijanska svetišta u Lourdesu i Fatimi, kamo svake godine hodočaste milijuni vjernika svih rasa i jezika. Od najstarijih vremena bila je poznata hodočasnička crkva Marije Snježne (ili Velike) u Rimu; zatim u Lloretu, Porcijunkula - Gospe od Anđela u Asizu i tolike druge.

Image and video hosting by TinyPic
LOURDES

Boka Kotorska sa Zaljevom hrvatskih svetaca, Perast, Gospa od Škrpjela...

Image and video hosting by TinyPic
GOSPA OD ŠKRPJELA

HRVATSKA MARIJINA SVETIŠTA
Majka Božja Bistrička, Gospa Trsatska, Majka Božja Remetska, Gospa od Krasna u Lici, Gospa Olovska, Gospa Voćinska, Gospa od Milosrđa na Lapadu, Gospa od Plača u šibenskoj katedrali, Gospa Letnička na Kosovu, Gospa Aljmaška, Majka Božja Kamenitih vrata, Gospa od Zdravlja u Splitu, Sinj i mnogobrojne divne Marijine crkve na našoj dalmatinskoj obali, Majka Božja Jeruzalemska na Trškom vrhu, Gospa od Kondžila u Komušini, Bosna, Gospa Osječka, Osijek - Tvrđa, Gospa na Bunariću i Crna Gospa u Subotici.
.
Image and video hosting by TinyPic
TRSAT

HRVATSKA GOSPINA SVETIŠTA NOVIJEG DATUMA
Gospa Iločka u Srijemu, Svetište Gospe Lurdske u Vepricu kod Makarske, Majka Božja Sljemenska, Kraljica Hrvata, Gospa od Suza u Pleternici kod Požege, Gospa od Brze pomoći u Slavonskom Brodu, Gospa u Međugorju.

Najpotresnije su svakako brojne zahvalnice u Marijinim crkvama kraj mora, gdje su mnogobrojni mornari (koji nisu poznati po nekoj sentimentalnoj pobožnosti) slikama, pismenim izjavama i raznim darovima prikazali, kako su u najvećim i bezizlaznim situacijama bili spašeni jedino intervencijom nebeske Majke. Na tim slikama često vidimo razbješnjele morske valove koji prijete da će progutati lađe sa potrganim jedrima, nemoćnima da se suprotstave razbješnjelim silama prirode. S jedne strane mornarima i putnicima prijete morske dubine, s druge sjevaju munje. U tom očajnom trenutku prikazuje se jadnicima nebeska Majka i pruža im pomoć i svoju majčinsku zaštitu - i spas.

Image and video hosting by TinyPic

Svi smo mi na životnom putu slični mornarima. Često i nas zahvate oluje i opasnosti iz kojih ne vidimo izlaza. U takvim trenucima dolazi nam u pomoć zaštita nebeske Majke - Pomoćnice kršćana, ako su naša pobožnost i vjera iskrene, ustrajne i čiste!

U takva Marijina svetišta vjernici su dolazili i iz udaljenih mjesta. Baš tim dugim često napornim, putovanjima i izvana pokazali svoju vjeru i svoje pouzdanje u zagovor nebeske Majke. U zajedništvu su jedan drugoga oduševljavali i učvršćivali u vjeri i pobožnosti.

Jedno takvo Marijino svetište, gdje već od davnina dolaze vjernici na hodočašće i gdje primaju velike milosti je svetište Majke Božje u Letnici - na Kosovu u Skopskoj Crnoj gori...


Post je objavljen 30.08.2008. u 23:08 sati.