Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojosijek

Marketing

Šišljagić: Matković skreće pozornost sa skandala u Gradu

PREDSJEDNIK HDSSB-A O STAVU GRADA OSIJEKA PREMA INTENDANTU HNK



OSIJEK - Osječki gradonačelnik Gordan Matković (HSP) koristi zbivanja u Hrvatskom narodnom kazalištu da skrene pozornost javnosti s mnogo većih problema u gradskoj upravi; od dubioza u gradskim poduzećima, preko prodaje zemljišta odabranima, do kršenja Zakona o javnoj nabavi ugovaranjem poslova milijunske vrijednosti izravnim pogodbama s podobnima - poručio je predsjednik HDSSB-a, dr. Vladimir Šišljagić, s jučerašnje konferencije za novinare, nazvane “Kazališna predstava gradonačelnika”.
Dodao je kako Matković “nebuloznim tvrdnjama i insinuacijama” pokušava zbivanja u HNK-u “prebaciti u političko polje”, premda je, prema njemu, odgovornost intendanta Vlahe Ljutića za stanje u Kazalištu neupitna. Odbacio je tvrdnje da iza smjene stoji HDSSB.
- Financijski gubici i dug od 2,5 milijuna kuna, neutemeljeno potraživanje gotovo 800.000 kuna od Grada, neusklađenost Zakona o kazalištu, kršenje kolektivnog ugovora, neprovođenje zatražene revizije... to su i te kako jaki razlozi da čelnici Županije, ali i Grada, žurno pristupe rješavanju te situacije - kaže Šišljagić.
Dodaje kako izvješće o poslovanju za 2007. nisu prihvatili ni Županijska skupština, ali ni Gradsko vijeće, kako je to Ljutić rekao. “Vijeće je izvješće samo primilo na znanje”, objasnio je. Podsjeća kako je i aktualna vlast imala primjedbu da HNK već 19 mjeseci radi mimo novog zakona o kazalištu, prema kojemu je Ljutić bio obvezan promijeniti Statut Kazališta te raspisati novi natječaj za intendanta.
- Umjesto da štiti interese Grada, Matković se, ničim izazvan, politički zaigrao i obrušio na HDSSB. Matković zatvara oči pred problemima, bježi od vlastite odgovornosti te potpuno iracionalno pokušava zabaviti javnost optužujući HDSSB za politikanstvo - rekao je Šišljagić. Komentirajući Matkovićevu izjavu da Ljutić treba izgurati mandat do kraja, Šišljagić poručuje da smjena “ne smije čekati do izbora”.
- Ako na ovakav način, uz pomoć svojih mecena iz Grada, nastavi “gurati” HNK još godinu dana, rezultat će biti još veća dubioza - zaključio je Šišljagić te pozvao Grad da žurno prione na rješavanje problema, a od Vlahe Ljutića očekuje da “u najkraćem roku” podnese ostavku.

Umjesto Ljutića - Sviben?
Pokretanje smjene intendanta HNK Vlahe Ljutića odmah je pokrenulo i nagađanja o njegovom nasljedniku. U kuloarima se “izvrtjelo” već nekoliko imena, a posljednjih dana najspominjanije je ono prof. Zlatka Svibena. Bivši voditelj Odsjeka kazališne umjetnosti Umjetničke akademije u Osijeku, poznato je, iznimno je cijenjen među pojedinim članovima Poglavarstva.



Post je objavljen 29.08.2008. u 15:33 sati.