Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

" VINDIJA " OTKAZALA OTKUP BISTROVIĆU?

Tko pokušava zastrašiti Bistrovića?


Mjesec dana nakon prosvjeda članova mljekarskih udruga, koji su sa više od 300 traktora 17.srpnja došli u Zagreb, pred Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka, predsjedniku županijskog Saveza poljoprivrednih udruga Varaždinske županije i predsjedniku hrvatskog Saveza udruga proizvođača mlijeka u kojima je oko 5000 članova, Stjepanu Bistroviću koj je i sam uzgajivač 45 muznih krava i prpoizvođač 300 000 litara mlijeka, e klase, godišnje, mljekarska industrija Vindija d.d. otkazala je preuzimanje mlijeka.

18. kolovoza na Bistrovićevo poljoprivredno gospodarstvo došla su osobno dva službenika iz sektora otkupa mlijeka i usmeno mu otkazala otkup mlijeka. Bistrović je zatražio da mu se otkaz otkupa mlijeka uruči pismeno, no službenici Ladić i Horvat pozvala su se na zakon i odbili su mu dati pismeni otkaz.

Začuđujuć je način i odluka velike prehrambene industrije Vindije da se proizvođaću mlijeka e klase otkazuje preuzimanje mlijeka! Ili se radi o igri interesima na nižim nivoima sektora te mega industrije?

Međutim bez obzirom na visoku kvalitetu i količinu mlijeka poljoprivrednog gospodarstva «Bistrović» analizu događaja s Vindijom treba promatrati kroz Bistrovićevu aktivnost oko traženja što boljih uvjeta za život poljoprivrednika, velikih i malih proizvođača mlijeka na selu. Očito je da netko Bistrovića smatra dobrim poljoprivrednikom, koj je na dobrom putu traženja boljih uvjeta proizvodnje, koj može pokrenuti poljoprivrednike koji misle kao i on i povesti ih sa sobom. Nema sumnje da je Stjepan Bistrović za to sposoban!

Ljudi koji ne žele ekonomski imučnog seljaka, bogato selo, koji su promotori loše poljoprivredne politike, ti i ne razumiju 8 zahtjeva koje je Bistrović kao predsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka predao državnom tajniku Ministarstva poljoprivrede ing. Kutervcu, i čeka rješenja tih zahtijeva, žele Bistrovića diskreditirati u poslovnom smislu. Osim toga Bistrović je prije nekoliko mjeseci primio i prijetnju - sugestiju u kojoj mu je rečeno da prestane s svojim aktivnostima na društvenom planu. No ti koji se služe socijalističko-komunističkim metodama zastrašivanja hrvatskog naprednog poljoprivrednika, smatrajući, «kada poklekne jedan i drugi će spustiti glave « neznaju da je demokracija vladavina naroda ili mnoštva, da je Europska unija u regiji i susjedstvu, a Europska komisija već nekoliko godina u Hrvatskoj i prati sve segmente života od razvoja do dnevne informacije.

Hrvatski poljoprivrednici koji su prihvatili i prihvačaju europske standarde i tehnologiju rada kao uostalom i svi ostali poljoprivrednici, imaju pravo i dužnost svim demokratskim sredstvima ustrajati u traženju boljih uvjeta života i rada u poljoprivredi i na hrvatskom selu. Oduvjek su poljoprivrednici bili u opoziciji u odnosu na resornu administraciju i njezin rad, kao ustalom i prema svakoj vlasti, tako da je dosadašnji Bistrovićev rad kao predsjednika Saveza udruga proizvođača mlijeka tek mala kap aktivnosti u kojoj nema ništa nedozvoljenog i protuzakonitog. U Hrvatskoj nije na snazi autoritarni sistem, tako da bi oni koji Bistrovićevu aktivnost ne kvalificiraju kao legalnu , trebali svoje vrijeme trošiti na vlastitu edukciju i prihvaćanja demokratskih načela života.


Post je objavljen 29.08.2008. u 10:59 sati.