Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

STARNBERGER SEE ( oko 20 km juzno od Münchena)

U serijalu postova koje sam pisao u posljednje vrijeme iz blize i sire okolice Münchena, evo jos jedan.
Prije dva dana bio sam sa svojima na Starnberger See, jezeru pored gradica Starnberga , udaljenog od Münchena oko 10 min voznje ( oko 20 km ).
Starnberger See je prema prosjecnoj podatcima jezero sa najvecom kolicinom vode u njemackoj i smatra se jednim od najdubljih.
Od 1976 godine ovo jezero je zasticeno "Ramsar-Konvention" i od medjunarodnog je znacaja.

nalazi se na ..............584 metra nadmorske visine
povrsina................... 56,36 km kvadratnih
duzina...................... 20.2 km
sirina ........................4,66 km
maximalna dubina.... 127,7 m

U proslosti sve do 1962 godine ovo jezero se nazivalo "Würmsee" (glista jezero) a 1962 godine postaje zvanicno Starnberger See.
Bilo je omiljeno odmaraliste Kaiser (Car) Ludwig des Bayern (1314 - 1347).
Poznato je jos po tome sto je König Ludwigs II (Kralj Bayerna 25.08.1845 - 13.06.1886) upravo na ovom jezeru pod do sada nerazjasnjenim okolnostima izgubio zivot.
Poznato je naravno i po tome sto je svima poznata Sisi (Sissi) Elisabeth Amalie Eugenie, Prinzessin in Bayern (24.12.1837 - 10.09.1898) upravo rado odmarala na ovom jezeru.
Sissi je ako se sjecate bila prelijepa princeza koja se 1854 god, udala za Austrijskog Cara Franza Josepha I. i postala Carica Austro - Ugarskog carstva.
O Sissi je snimljeno i puno filmova koje su glumili izmedju ostalih Greta Garbo, Ava Gardner, Vanessa Wagner, Romy Schneider i drugi.
Ubijena je 1898 u Zenevi, a pokopana je u Kapuzinerkirche u Becu skupa sa muzem i sinom.

Pored prekrasnog jezera u gradic Starnberg je poznat i po "zatvorenom" Bazenu koj jedan od prvih u Europi a mozda i u svijetu imao umjetne valove.
U ljetnom periodu, na samoj obali nalazi se i veliki restoran "Unodsa" gdje je skoro svaki dan od podne muzika uzivo sa prostorom za ples, a u samom lokalu napravljen je prostor sa lezaljkama i pijeskom gdje mozete uzivati u suncu i prekrasnom pogledu, a posluzuju vas konobari.

Kako je jezero zasticeno na njemu se bez posebne dozvole ne moze voziti motornim camcima, nego samo jedrenjacima i elektro-motorima.
Na posljednjoj slici vidite camac koji me je odusevio a pogon mu je na suncevu (solarnu) energiju.
Voznja camcima kosta za sat vremena od 16 - 24 €.

U samom gradicu postoji i jedan Hrvatski restoran gdje je svako jelo po 5 € sto je veoma jeftino (PS #176, Fizi jeo sam mjesano meso) njami smijeh




















dodatak Mohune koje nisu jeli ni Sissi ni Ludwig II smijeh





Post je objavljen 29.08.2008. u 07:21 sati.