Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

Jagoštica, još jedno selo na samrti

Image Hosted by ImageShack.us

U četvrtak, 28. avgusta od 19 h u kafeu Klupče u Zrenjaninu otvaranje je izložbe fotografija Anne Swedziol, studentkinje završne godine srpskog jezika i kulture na Institutu za slavistiku Varšavskog Univerziteta.

Ovom izložbom biće predstavljeni rezultati projekta „Jagoštica, još jedno selo na samrti“ u okviru kojeg se istražuju problemi sa kojim se suočava srpsko selo u planinskim krajevima. Projekat je jedna celina koju sačinjavaju tri oblasti. Statističko prikupljanje i obrada podataka, autentični audio zapisi i foto dokumentacija. Cilj ovog istrazivanja je bio fenomen nestajanja sela i prezentacija rezultata u gradskim sredinama, kroz fotografije i audio snimke.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

Centar istraživanja je selo Jagoštica koje se nalazi na planini Tari i koje je, pored hiljadu sela u Srbiji, na ivici opstanka. Najzanimljiviji deo istraživanja su fotografije na čijoj izradi je pomogao Aleksandar Snegić. Kao pozadina izložbi fotografija prezentovaće se audio snimci sa interesantnim pričama preostalih stanovnika spomenutog sela...

Ceo projekat je pod pokroviteljstvom Instituta za slavistiku iz Varšavskog Univerziteta i deo je studentske prakse u oblasti etnološko kulturoloških aktivnosti koje studenti srpskog jezika u Varšavi u toku svog školovanja pohađaju. Projekat je i jedan od mnogih koje su realizovali studenti Varšavskog univerziteta da bi na različite načine predstavili kako poljsku kulturu u Srbiji, tako i srpsku kulturu u Poljskoj.

Post je objavljen 27.08.2008. u 23:47 sati.