Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

SVE STO STE ODUVJEK ZELJELI ZNATI O BUREKU A NISTE SE USUDILI DA PITATE

24 sata nisam imao telefon i internet a malo sam i u frci pa stoga samo jedan stari malo prepravljeni post do sutra :)
Za ovaj post odabrao sam kategorije POLITIKA, SEX i SPORT ali nemam pojma zasto smijehzubobelj

U dogovoru sa Akademikom Fizikalcom, mojim uvazenim kolegom, odlucio sam i ja da vam sa strucnog i naucnog gledista prikazem sve cari i ljepote koje sa sobom nosi rijec BUREK.
Rijec burek dolazi od slozenice slova "B", "U", "R", "E", "K"
Sam naziv znacenja burek potice jos od davnih vremena ali nije ni vazno od kada.
Prica se da je burek nastao u Bosni okolica VISOKOG jos za vrijeme Egipcana.
Faraon Ramo IX sin Faraona Mustafe VII jos 2756 godina prije MOGA braka, pozelio je pojesti smotuljak sa mesom i njegove vjerne sluge su izmislile Burek.
Odmah na pocetku da razjasnimo nesporazume vezane uz znacenje naziva burek.
Burek je PITA SA MESOM !!
Dolazi iz skupine pita, a iste se mogu praviti sa sirom, spinatom, jabukama, kupusom, tripama.....
znaci sa svime sto godi vasem prefinjenom ukusu :)
Za danasnji post odabrali smo Burek ili kako se kaze pita sa mesom.

- Za izraditi dobar burek potrebno je prije svega da ste noc prije imali dobar SEX kako bi se misici upustili i tijelo prilagodilo naporima razvlacenja jufke (tijesta) u daljnjem textu jufka.

- Kao prvo pripremi se meso. Meso moze biti od razlicitih zivotinja ali nikako od KENGUURA
kengurovo meso je tvrdo i zilavo !! smijehnut
Meso se pomjesa sa malo krompira, bijelog i crvenog luka, bibera i za dobar ukus neko dodaje malo putera. Kada je meso dobro promjesano ostavimo ga u frizider da odstoji i da se odmori.

- Sljedeca faza je JUFKA ili ti tijesto.
Za to nam nisu potrebni Kokolo, Rambo ili Matilda, ali svakako vam treba nekoliko vreca brasna.
Po meni je najbolje od trojke do 6ice ali zena kaze da ide neka meka nula, a ja nule ne volim slabo mi stoje u ruci sretan
Jufka zahtijeva njeznost. Ruke trebaju imati osjecaj za oklagiju ili stvari okruglog i tupog oblika.
Kada se jufka malo razvalja oklagijom onda se stavi malo ulja i pristupi razvlacenju rukom.
Da bi se jufka tanko razvukla a time i ukus vaseg bureka bio bolji, potrebno je da naucite pjevati neku SEVDALINKU.
Kako se kod nas ne slusaju puno sevdalinke od Safeta Isovica mozete pjevati i neku od Mate Bulica cisto radi ugodjaja. Moj savjet je "Gori gora gori borovina"
Sa time unoste dinamiku u vas proces izrade bureka.

- Sljedece kada je jufka razvijena je dodavanje mesa i motanje u kolutove ili slaganje na tepsiju.
Oblik nije bitan ako je ukus dobar.

- Nakon toga stavljamo tepsiju u zagrijanu pecnicu na 180°C ili jos bolje u sporet na drva u kojem i neznamo kolika je temperatura.
Kada se sve zarumeni izvadimo ga van (mislim burek), prelijemo sa vrelom vodom i ostavimo da odstoji nekoliko minuta poklopljeno.

- Nakon toga pristupamo procesu jedenja.
Jedenje je tezak proces i zahtijeva posebne tjelesne napore.
ne preporucuje se osobama koje su sklone debljanju i koje nemaju samokontrolu.
O kolicini kalorija koje sa sobom donosi burek , danas nebi pisao da vam ne pokvarim apetit :)

Nadam se da sam vam sa ovim postom puno pomogao i da ste rijesili sve nedoumice koje su vas mucile sve ove godine, a vezano za burek.
P.S.Veoma vazno je napomenuti za dolje prikazane fotke, da sam u spravljanju bureka i sam ucestvovao jednim dijelom ( kod opustanja misica ) Hvala Meni ili MI.

Sljedeci post mozda vam dam recept za dobar GRAH !!

Prijatno i dobar tek :)




























Post je objavljen 27.08.2008. u 07:34 sati.