Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Dašak egzotike

Image and video hosting by TinyPic


Kora
75 g kokosovog brašna
75 g brašna
75 g sitnijeg šećera kristala, može i šećer u prahu
1jaje
kiselo vrhnje

Nadjev
1200 g "egzotičnog" ili "običnog" voća
250 ml bijelog vina
sok 1 limuna
30 g želatine
4 žumanjka
100 g sitnijeg šećera kristala ili šećer u prahu
2 bjelanjka
200 ml biljnog šlaga/slatkog vrhnja
2-3 žlice Maraschina

Ukrašavanje
1 prozirni preljev
kokosovo brašno


Rukom umijesite sve sastojke, po potrebi dodajte kiselo vrhnje.
Okrugli kalup s obručem na skidanje u kojem ćete raditi tortu (promjer 24 cm) obložite papirom za pečenje i u njega prstima utisnute pripremljenu smjesu, zagladite ju. Pecite 20-ak min na 200 stupnjeva. Pečenu koru izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru stavite natrag u kalup za tortu s obručem.

Voće operite, ogulite i očistite pa izrežite na kockice.
Kivi, karambol, papaja, pasionka, ananas itd. sadrže enzime koji sprječavaju stvrdnjavanje želatine u kremi. Zato bi to voće trebalo prokuhati u vinu. Kuhanjem se ti enzimi uništavaju pa neće biti problema sa stvrdnjavanjem želatine.
Nakon višegodišnjeg eksperimentiranja zaključila sam da se meni to tako prokuhano voće ne sviđa. Kuhanjem voće omekani, gnjecavo je, izgubi prirodnu boju, a i okus mu oslabi.
Ovo je torta iz dana kad mi to nije smetalo. Ali danas više ne bih radila ovu tortu s tim voćem. Upotrijebila bih samo voće poput dinje ili lubenice, manga, jagoda, breskvi itd. (tj, voće koje ne sadrži enzime koji zaustavljaju proces stvrdnjavanja želatine pa ga ne treba prokuhati).
Možete upotrijebiti ananas iz konzerve, budući da je to kompot od ananasa, ananas je prokuhan pa ne sadrži dotične enzime.


250 g voća koje sadrži spomenute enzime, stavite u lonac (ostatak sačuvajte za ukrašavanje; unatoč enzimima, voće kojim ćete samo ukrasiti tortu ne trebate “zakuhati”, jer preljev za torte se stvrdnjava unatoč enzimima u voću). Dodajte vino i limunov sok i zakuhajte. Ocijedite tekućinu od voća (sačuvajte i tekućinu i voće).

Želatinu prelijte vodom i ostavite da nabubri. Dodajte ju u vruću procijeđenu tekućinu u kojoj ste prokuhali voće i miješajte da se rastopi.

Žumanjke miksajte sa šećerom oko 2 min.
Onda u žumanjke, polako, isprva žlicu po žlicu, dodavajte vruću tekućinu u kojoj ste otopili želatinu i miksajte.

Izmiksajte šlag.

Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg.

Kad se smjesa sa žumanjcima počne stvrdnjavati najprije u nju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka, a na kraju i šlag. Dodajte Maraschino. Po potrebi dodajte još šećera (u prahu).
Onda kremu vratite voće koje ste ocijedili. Dodajte i oko 350 g voća koje nije bilo potrebno prokuhati (jagode, breskve…)..

Kremu rasporedite na koru i stavite u hladnjak na 4-5 sati.

Ohlađenu tortu izvadite iz hladnjaka i po njoj složite ostatak voća (600 g: voće narežite na kockice/ploškice, a npr. od lubenice i dinje možete posebnom žličicom za voće, izdubiti kuglice). Osušite ih papirnatim ubrusom.
U teoriji neprokuhani kivi, karambol, papaja, pasionka i ananas mogu poslužiti za ukrašavanje torte odozgo, ali u praksi su problematični jer mogu razgnjecaviti kremu, ako su u direktnom kontaktu s njom. Pa bi bilo dobro da na stvrdnutu kremu najprije poslažete voće bez dotičnih enzima, a onda da po tom voću složite voće koje sadrži spomenute enzime.

Prema uputi skuhajte prozirni preljev i prelijte ga po voću.

Kad se preljev stvrdne izvadite tortu iz kalupa i stavite na tanjur za posluživanje.

Tortu sa strane ukrasite kokosovim brašnom.

*Recept je iz časopisa “Burda”, 3/95.


Image and video hosting by TinyPic


Krema je lagana i pjenasta, ali ja ju ne volim zbog sirovih jaja. Kad ovu tortu radim za sebe ne stavljam jaja. 250 g voća zakuham s 250 ml vina i limunovog soka. Onda to procijedim i u vinu rastopim želatinu kako je gore opisano. Izmiksam 700 ml šlaga i kad se smjesa s vinom ohladi umiksam ju u šlag, dodam šećer u prahu i “prokuhano” i «sirovo» voće.

Umjesto “egzotičnog” voća možete koristiti breskve, marelice, kruške (za ukrašavanje ih nakapajte limunom, isto kao i banane), jagode…


Image and video hosting by TinyPic


Slični recepti
Cvjetna torta s lubenicom
Kocke s dinjom i kremom od prošeka
Kocke s lubenicom
Marshmallow torta s lubenicom



Post je objavljen 26.08.2008. u 10:47 sati.