Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Juščenko poziva na ubrzani prijem Ukrajine u NATO

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko pozvao je danas na ubrzavanje prijema svoje zemlje u NATO, u govoru prigodom 17. obljetnice nezavisnosti Ukrajine, posebno zbog aktualnog oružanog sukoba između susjedne Rusije i Gruzije, te ruske okupacije Gruzije.

"Moramo ubrzati naše djelovanje oko prijema u europski opći sustav sigurnosti i pojačati potencijal obrane naše zemlje", izjavio je Juščenko.

"Svi oni koji se brinu za Ukrajinu moraju to reći otvoreno: ulaz u euroatlantski sustav sigurnosti jedini je način zaštite života i blagostanja naših obitelji, naše djece i unučadi", nastavio je ukrajinski predsjednik na početku vojne paradu u Kijevu.

Tbilisi je 7. kolovoza pokrenuo ofenzivu na svoju odmetnutu pokrajinu Južnu Osetiju što je već 8. kolovoza izazvalo oštar odgovor ruske vojske.

Juščenko je tada stao na gruzijsku stranu u tom sukobu te je čak osobno posjetio Tbilisi izražavajući solidarnost s Gruzijom.

"Ukrajina će sve učiniti da ne dopusti eskalaciju sile u našem području", rekao je on danas.

"Ukrajina osuđuje svaki pokušaj remećenja aktualnog svjetskog poretka i njegovih demokratskih vrijednosti", dodao je on u očiglednoj kritici Rusije.

Gruzija i Ukrajina žele izaći iz zone utjecaja Moskve i pristupiti Sjevernoatlantskom savezu.

NATO je na summitu u Bukureštu potvrdio da će se otvoriti proces priključivanja dvaju zemalja Savezu, ali Akcijski plan za članstvo (MAP) još nije započeo zbog protivljenja nekih zemalja članica NATO-a.

Post je objavljen 24.08.2008. u 14:58 sati.