Kako mi je dosadno odlucio sam sa svojim vele uvazenim i vise stovanim kolegom Akademikom Fizikalcom razmijeniti nekoliko starih recepata.
Kao veliki stovatelj ili kako ja kazem ljubitelj Internacionalne kuhinje jucer sam predstavio jedan stari Slavonski recept "Divlja sarma sa cvarcima", a za danas sam se odlucio na jedan stari Bosanski recept "Tirit pita sa piletinom"
Kao ni jucer i danas vam za ovo jelo ne trebaju vunene carape a ni hulahopke
Dovoljno je da imate jedno pile ili nekoliko pilecih bataka.
U ovom slucaju ja koristim Arapski kruh ili lepinje, a moze se praviti sa snitama kruha ili jos bolje sa mlincima.
Pilece meso izrezete na zeljene komade i dinstate na dvije glavice luka (moze i vise ako zelite).
Prema kolicini mlinaca, kruha, lepinja ili sta vec imate, odredite kolicinu vode sa kojom prelijete dinstano meso i luk ( oko 1 litre )
U neku posudu iskidate komade mlinaca, lepinje, kruha ili sta vec koristite i sloj po sloj zalijevate sa supom iz mesa.
Na kraju kada ste sve dobro zalili stavite meso na vrh i u koliko zelite mozete jos zapeci nekoliko minuta u sporetu ali i ne morate.
Jelo je veoma ukusno i jede se bez kruha.
Uz ovo jelo ne preporucujem caj od mente ili kamilice, ali svakako preporucujem nekoliko litara dobrog vina ili nekoliko boca piva (najbolje Ceskog ako imate )
Prijatno i dobar tek
( ukupno vrijeme spremanja oko 30 minuta ako ne morate hvatati i cerupati pile )
Post je objavljen 24.08.2008. u 12:45 sati.