Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Uostalom mislim, da Milana Bandića treba smijeniti

Prošle srijede, objavio sam priopćenje za javnost stranke Zelena lista, pridružene članice Europske zelene stranke: Prekršen zakon imenovanjem Ive Čovića za predsjednika uprave Zg holdinga. Reakcije nadležnih, naravno, nije bilo. Imamo jednu izjavu predsjednika Nadzornog odbora kako nije u redu ali jest u redu... Nadzorni odbor nije se sastao, ali hoće... Uglavnom, naknadno će se sve pokriti svim potrebnim papirima, kao uvijek.

ŽIvahna diskusija razvila se na kolaborativnom blogu pollitika.com, gdje sam također objavio priopćenje: Vrijeme je da čir pukne - udariti u glavu hobotnice! Nitko međutim nije negirao našu političku procjenu političke situacije u Zagrebu:

Zagrebom se još od rušenja Većeslava Holjevca upravlja protivno minimalnom javnom interesu - jednako u komunizmu, u doba vladavine HDZ-a, koalicije SDP-a i HNS-a te današnje osobne vladavine Milana Bandića (koji bolje kontrolira satelitske stranke - HSU, HSS i SNL - od svoje vlastite). (...) Sve loše tendencije sada su dovedene do ekstrema. Vrijeme je da taj čir pukne. Treba udariti u glavu hobotnice; a to narod, na sreću, može učiniti izborima.


Diskusija se odnosila samo na neke pravne detalje. U međuvremenu sam se malo konzultirao i saznao još neke finese i detalje.

Osim Zakonom o trgovačkim društvima, razna se pitanja određuju, naravno, Društvenim dogovorom, odnosno izjavom o osnivanju društva. E sad, kvaka 22 jest da ovaj dokument javnosti nije dostupan!? Nema ga na webu, ne može ga se samo tako dobiti... Jedan naš član pravnik je pokušao, ali nije uspio. Možda se radi o nekom našem propustu, možda postoji neki formular koji se treba ispuniti da bi se uvid u taj dokument dobilo, te neki formular koji treba ispuniti da bi se dobio sllijedeći formular? Ako netko može pomoći - bit ćemo zahvalni. Rekao bih da "zdrav razum" i "moral" nalažu da dokument tako bitan za funkcioniranje grada ne bi smio biti tajan.

E sad, zanimljiv detalj: Skupštinu Trgovačkog društva, po Zakonu, saziva Uprava Društva - tj. ona ne može sazvati sama sebe - pa čak, ni kada Skupštinu čini jedan čovjek! Treba ju sazvati pismeno, a o sjednici treba sastaviti i potpisati zapisnik. Čuli smo međutim da se novi predsjednik uprave hvali kako je postavljen telefonski...

Što se tiče činjenice da jedan čovjek - gradonačelnik - čini Skupštinu tako golemog javnog poduzeća kao što je Holding (o čemu je Skupština grada Zagreba donijela odluku po hitnom postupku 28. lipnja 2005.): na tu je odluku tada reagirao pučki pravobranitelj Jurica Malčić, rekavši da je "moralno i pravno upitna" i da "krši norme demokracije".



Zašto ovo nije dovelo do nekakve reakcije? Zato, jer odlučuje politika: HDZ, na vlasti u državi, odlučno štiti Milana Bandića. U bitnom se vjerojatno radilo samo o borbi za određene fotelje u novom Holdingu - što je riješeno na obostrano zadovoljstvo.

Bolji život-udruga za promicanje kvalitete života (predsjednik je dipl. iur. Slavko Sonntag) podnijela je dana 30.kolovoza 2005. Ustavnom sudu RH Prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti sa Ustavom RH i suglasnosti sa zakonom Zaključka Gradske skupštibne Grada Zagreba, od 28. lipnja 2005.
Za nekolijko mjeseci Ustavni sud je zahtjev odbacio, proglasivši se nenadležnim za rješavanje. (Zašto se Ustavni sud proglašava nenadležnim - drugo je pitanje; ali nažalost nema više instance koja bi mogla o tome diskutirati.) Sonntag kaže:

Ja sam se obraćao, po tom pitanju, i tzv. institucijama "pravne" države, ali sam svugdje naišao na tzv "šutnju administracije". To znači kada vaš zahtjev upravni organi ne mogu odbiti jer nemaju zakonske osnove za tio, tada se jednostavno ušute, nikada vam ništa nwe odgovore i na taj način stvarno i odbiju vaš zahtjev.


Glede pak načina imenovanja uprava javnih poduzeća, odnosno ovdje iznesenog mišljenja da je normalno da nikakvog natječaja nema, priznajem da za natječaj nema formalne zakonske obveze. Međutim, da ne bi ispalo da se samo tamo nekakvi zeleni marginalci tu pjene, evo što o tome misli Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA:



Javna poduzeća, i u najstrožoj otvorenoj tržišnoj privredi, imaju tu bitnu osobinu, da im primarni cilj nije ostvarivanje profita, nego osiguranje određenih usluga građanima. Učinkovitost je važan cilj - ali tek drugi.



Evo toliko o tome. Politički bitno: Bandića treba smijeniti.

Post je objavljen 23.08.2008. u 20:38 sati.