Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

BOB MARLEY U BANATSKOM SOKOLCU

Image Hosted by ImageShack.us

BANATSKI SOKOLAC - Banatski Sokolac, selo sa oko 300 stanovnika u opstini Plandiste, danas ce postati prvo mesto u Evropi u kojem je podignut spomenik legenradnom rege muzicaru Bobu Marliju (Marley), a svecana ceremonija bice odrzana u okviru dvodnevnog festivala “Rock Village”.

Prema navodima organizatora, otkrivanje spomenika Marliju, rad akademskog vajara Davora Dukica, pomereno je sa 21.30 na 23 sata zbog organizacionih problema usled velikog interesovanja domacih i stranih medija i samog znacaja ceremonije, u kojoj ce ucestvovati eminentni muzicari iz regiona, uz podrsku prijatelja sa Jamajke, Gane, Surinama.

Image Hosted by ImageShack.us

Rezija otkrivanja spomenika poverena je reditelju Sasi Gabricu, a spomenik ce biti otkriven uz Dadu Topica, bracu Jelic (YU grupa), Abrahama, Del Arno benda, Partibrejkerse, Nesu Galiju… Pozvan je i Goran Cvetic, koji je svojevremeno pisao za beogradski “Dzuboks” i imao retku priliku da intervjuise Marlija.

Image Hosted by ImageShack.us

Spomenik Marliju zapravo je skulptura te rege ikone, kao “izraz divljenja za muzicko delo koje je ostavio iza sebe, ali i za humani doprinos u borbi za slobodu, ravnopravnost i jednakost”.

“Sloboda, medjuljudska tolerancija i jednakost” su ideje kojima se i organizatori “Rock Village” festivala vode, a smatraju da muzicki velikan koji je stihovima promovisao nenasilnu - mizicku borbu za jednaka prava za ljude i licnost koja je uspela da se iz jamajcanskog geta vine u svetsku muzicku elitu, covek kome su UN dodelile medalju za mir u Trecem svetu, zasluzuje da njegov lik stalno podseca na te univerzalne vrednosti.

Image Hosted by ImageShack.us

Organizatori “Rock Village” festivala istakli su i da ce spomenik Marliju, "borac za mir sa gitarom u ruci", podsecati stalno da se svi konflikti mogu resavati mirnim putem, i da je muzika uneverzalni jezik koji povezuje sve ljude sveta.

“Rock Village” je poceo 22. avgusta u dvoristu osnovne skole “Jovan Sterija Popovic” koncertom beogradske grupe Magma, koja je pobedila na Zajecarskoj gitarijjadi.

Nastupili su i hrvatska rok grupa Atomsko skloniste i beogradski Van Gogh, koji su i zvezde Beogradskog festivala piva, a dodatna atrakcija bio je izlazak Jamajcanaca Ras Abrahama i Abrahama Dzuniora.

Medju ucesnicima prve veceri bili su i Irina & Storm, a zatim mladi bend iz Nisa, Aria Aeterna.

Patribrejkers i Del Arno Bend, najpoznatiji rege sastav u Srbiji i regionu, koji predvode braca Matic vec vise od 20 godina, nastupaju 23. avgusta, a posebna atrakcija bice Ras Abraham, koji je prvi uspeh proslavio jos 70-ih, najpre sa legendarnom grupom Slickers, cija je pesma “Johnny Too Bad” u medjuvremenu postala rege klasik, a potom sa grupom Survivors i kao solo izvodjac. Svirao je sa nizom drugih izvodjaca (Wailers, Peter Tosh, Sly Dunbar), a svojevremeno je bio i mentor Dzentlmenu (Gentlemen).

Image Hosted by ImageShack.us

Banatski Sokolac, jedno od najmanjih i najzaostalijih mesta u Vojvodini, nastalo je pocetkom 20-ih godina proslog veka, nakon prvog svetskog rata, kada su se doselili Licani iz okoline Gracaca, Bosanci iz okoline Bosankog Petrovca i Bosanske Krupe i nekoliko porodica iz Hercegovine.

Pustara na mestu gde se danas nalazi selo nosila je naziv Bioseg, i bila je u vlasnistvu grofice Karoline Karaconji iz Budimpeste. Tu je bio njen letnjikovac, od kojeg je kasnije postala osnovna skola. Tek 1933. godine, kada je grofica Karaconji prodala imanje, selo menja ime u Banatski Sokolac.

Nekada je imalo vise od hiljadu stanovnika, a danas sa svega 300 spada u mesta koja polako izumiru. Drustveni zivot se odvija u dve kafane i dve prodavnice. Postoji i osnovna skola (do cetiri razreda) koja jedva da ima po nekoliko djaka.

Organizatori “Rock Village” festivala su kompanija Intersys iz Beograda i Mesna zajednica Banatski Sokolac.

Sajt festivala je www.rockvillage.org

photo gallery: BOB MARLI U BANATSKOM SOKOLCU -->

photo by dr., zox and sist@

Post je objavljen 23.08.2008. u 19:31 sati.