Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svastaomacama

Marketing

Mačka u umjetnosti...

Samo jedna obavijest prije posta, vezana uz komentare, odsada u komentarima pišite samo tekst vezan uz post, nemojte pisati: ej, ja sam, imam novi post, pozzz, i slične stvari. I nemojte ostavljati više od jednog komentara.
A sada post:

Kroz povijest nikada nije nedostajalo prikaza ove sjajne životinje: svojom očaravajućom prirodom, moćnim i gipkim tijelom, mačka je morala biti inspiracija slikarima i kiparima; no, prokinuti u pravu bit mačke, uhvatiti gipkost njezina kretanja, često je težak pothvat.


... u antici

U egipatskim prikazima mačka je skoro uvijek predstavljena kao lovac ili grabežljivac. Japanski su umjetnici, kako slikari, tako i kipari, skoro uvijek ostali vjerni jedinom prikazu mačke: gipka, ali ne mršava i uglavnom prostodušnog izraza.

... u Srednjem vijeku

Jedine vrlo rijetke slike mačaka iz tog perioda mogu se naći u "bestijarijima". Iz tog razloga, one nisu nikada povezane sa stvarnošću, već su bliže prikazima bizarnih i nestvarnih životinja. U jednom njemačkom drvorezu iz XV. stoljeća, ispod slike se može pročitati o strašnoj mački koja je upravo ugrabila jednog nezašićenog mišića: "Pazi na mačke koje te naprijed ližu, a otraga grebu".

... u renesansi

Nakon mračnog razdoblja progona i praznovjerja, 1500. g. mačka trijumfira na slikama i djelima najvećih onovremenih umjetnika. Počevši od renesansnog perioda, mačka je postala simbolična figura vrijedna posebnog interesa. Veronese, Michelangelo, Tintoretto, Bruegel, Ripa prikazivali su je kao alegoriju samostalnosti i slobode, umjerenosti, strpljenja i mnogih drugih vrijednosti, uvijek pozitivnih.


Post je objavljen 23.08.2008. u 08:56 sati.