Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Treće misijsko putovanje - 58. dan Pavlove godine

Image and video hosting by TinyPic

Treće misijsko putovanje sv. Pavla najdulje je trajalo i obuhvaćalo je gotovo isti prostor kao i drugo putovanje.
Započinje oko 53. godine. Prvo je Pavao obišao već osnovane kršćanske crkve u Galaciji i Frigiji, utvrđujući ih u vjeri i ohrabrujući ih da ustraju. Tu nam je pokazao, kako nije dovoljno sjeme vjere samo posijati, već da ga treba nadgledati, zalijevati i dalje njegovati, dok nježna biljčica dovoljno ne ojača.

Nakon toga Pavao odlazi u Efez, gdje je ostao čak 3 godine (Dj 19).Tu je svaki dan propovijedao, a Bog je po njemu činio brojna i neobična čudesa, što je izazivalo divljenje ali i strah kod svih stanovnika Efeza. Kako je u Efezu u ono doba cvjetalo vračanje i praznovjerje, mnogi su se zahvaljujući Pavlovim propovijedima obraćali i javno spaljivali magijske knjige s raznim formulama za vračanje, urok, izgon đavola itd. Zbog toga je Pavao postao zaštitnik katoličke štampe ( i katoličkih blogova?!).

Image and video hosting by TinyPic

Čuveni Artemidin hram u Efezu

Efez, grad od kojih 500.000 stanovnika, bio je poznat po velikom štovanju svoje zaštitnice božice Artemide ( = Dijana, božica plodnosti) i njenom velebnom hramu, koji je smatran jednim od sedmero svjetskih čuda. Na tom štovanju neki su i dobro zarađivali, izrađujući male srebrne Artemidine hramove. Pavlovo propovijedanje o nekom drugom Bogu prijetilo je da im uništi obrt i zaradu. Glavni obrtnik, koji je digao uzbunu, bio je srebrnar Demetrije. Kao i mnogima prije i kasnije, i njemu je zarada i novac bio važniji od istine, ali i iz te pogibelji Pavao se izbavio i neozlijeđen otputovao u Makedoniju i Grčku.

U Troadi je mladić Eutih, slušajući Pavla, koji je propovijedao cijelu noć sve do jutra, zaspao i pao s trećeg kata, ali je čudesno ipak preživio zahvaljujući posredovanju sv. Pavla.

Slijedeće mjesto, gdje će se Pavao zadržati na svom putu prema Jeruzalemu, bit će Milet, a o tome ću čitati, razmišljati i pisati sutra.


Post je objavljen 25.08.2008. u 23:03 sati.