Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cetirigospe

Marketing

MAJKA MARIJA ženo evo ti sina sine evo ti majke








Marija pod križem: njezino drugo “DA“

Promatranje Marije kao otvorenog i spremnog kaleža, dovodi nas pod križ. Tamo vidimo Majku u njezinoj velikoj boli, ali i hrabrosti. Kako bi Ona mogla sve te događaje razumijeti, kad i njezin vlastiti Sin u svojoj duševnoj tami vapi ocu: „Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?“

Prava ljubav ne treba razjašnjenje za darivanje. Marija ostaje vjerna i onda kad se čini da je sve propalo i izgubljeno. Prava ljubav se daruje bez uvjeta. Time ona sama sebi ostaje vjerna i na taj način ima udjela u Božjoj spasiteljskoj moći.

Marija pod križem na duhovan način prima u svoje srce Krv Kristovu. U svojoj nepokolobljivoj vjeri ona i sad, pod križem, ponavlja svoje „DA“. Isto ono „DA“ koje je dala u Nazaretu. To „DA“ je njezina volja, krv njezinog srca, stopljena s voljom Božjom. To novo „DA“ je veće od onog prvog, jer još nikad smisao njezinog života nije bio tako poljuljan kao u tom trenutku pod križem. Marija se više ne može osloniti na svog Sina koji joj je do tada bio podrška i smisao njezinog života. Ona se u svojoj vjeri oslanja na Boga koji se u tom trenutku, smrti njezina Sina, čini tko dalekim. No, ostala je postojana.

U njezinom „DA“ Ocu događaju se dvije stvari koje se ni sa čim drugim ne mogu tako dobro usporediti kao s pretvorbom u Svetoj misi. Po svojoj neslomljivoj vjeri, nepokolobljivoj nadi i nepobjedivoj ljubavi, pretvara Marija pod križem bol i besmisao svoje situacije u žrtveni dar Ocu. Tako Ona u sjedinjenju sa žrtvom svoga Sina, sudjeluje u djelu otkupljenja svih ljudi.

Po vjeri, nadi i ljubavi, Marija sudjeluje u „svećeništvu“ – prinošenje svoje žrtve sa Kristovom žrtvom. To je svećeništvo poziv svih krštenih. Ono je sposobnost i poslanje da se kroz tri „božanske kreposti“ promijeni svijet, posveti njegova radost i bol i da se tako, tom istom svijetu donese prava sloboda i mir koji daje samo Bog.

Kanjateljice Krvi Kristove

Post je objavljen 03.11.2008. u 20:13 sati.