Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenguur

Marketing

Koliko nas Spijuniraju i uhode ?

My name is BLOND KENGUUR BLOND ! smijeh
Pomislite li mozda nekada da vas uhode i spijuniraju ?
Policija, tajne sluzbe, internet provajderi, telefonske kompanije, opcine, auto cesete, ma sta ti ja znam sve tko ne.

Logicno je da sve sto ovtvarate na internetu i sve sto radite na computeru moze da se kontrolise od odredjenih sluzbi putem vase IP adrese.
Vjerujem da nema covjeka da barem jednom nije dobio Virus u svoj computer, a uz pomoc razlicitih programa svakodnevno mozete biti svjedoci na desetke pokusaja upada u vas computer.
Razne statistike blogova ili web stranica, takodje su izvjesno spijuniranje i na puno blogova mozemo vidjeti na primjer NEOCOUNTER koji snima posjetioce bloga i ukazuje iz koje zemlje ili iz kojeg grada su posjetioci.
Isto tako postoji i citav niz programa koji snimaju Vasu IP adresu koja je jedinstvena.
Svi E-mail su takodje pod izvjesnim nadzorom a programiraju se tako da na odredjene rijeci salju signal vlasniku servera koji poruku prosljedjuje nadleznim organima.

Nadzor na autocestama je vec postao uobicajena stvar, ne samo brzine nego se primjera radi u okolici Münchena snimaju i registriraju svi koji prolaze autocestama.

Isto tako i digitalna televizija omogucava tocan pregled korisnika tih usluga i tocno se zna u svakom momentu i koji program gledate.
To se prvenstveno koristi za statistike gledanosti programa, ali u buducnosti ce se vjerovatno koristiti na taj nacin da necete biti u stanju gledati TV ako ne platite racune za TV pretplatu.

Vjerovatno ste vec svi culi za Google Earth program uz ciju pomoc mozete zaviriti u bilo koji dio svijeta ,
Naravno da to nije program koji koriste obavjestajne sluzbe , vojska ili policija ali je svakako interesantan za pogledati.
Uz pomoc Google Earth Pro 4.2 napravio sam nekoliko slika ispod.

GPS i razliciti navigacioni sistemi su izvrsna stvar i u buducnosti ce uz njihovu pomoc biti rjesavani svi moguci saobracajni udesi i prekrsaji samo uz pomoc satelita i navigacionog uredjaja.
U narednih 10 godina skoro svako auto ce biti sa ugradjenim navigacijskim uredjajem koji ne samo da nam pokazuje gdje trebamo voziti da bi dosli do cilja, nego nadzire nase kretanje, brzinu, opominje nas na radare, prekoracenje brzine i sl. ali i salje signale o nasem kretanju i prekrsajima na satelit.

Vise i nije nikakva tajna da su sve telefonske kompanije pod nadzorom i da se prisluskuju telefoni u ime sigurnosti, ali isto tako svaki mobilni telefon odasilje signale o vasem kretanju i ukoliko je vas mobilni telefon ukljucen, tocno se zna u svakom trenutku gdje se nalazite u koliko je to potrebno.

Naravno sve ovo sto sam do sada naveo ne mora se gledati kao nesta lose, ali sam osjecaj da vas nadziru na sve strane nije ugodan.
Ja se ne bojim zato sto nemam sta skrivati a bojite li se vi ?












DODATAK ZA MOG KOLEGU FIZIKALCA

Spijunirao sam zenu u kuhinji.zubo
U nedostatku cvaraka zadovoljio sam se danas pastrmkom, grah salatom, pletenica slanim sirom i pitom od jabuka :)
Pitu od jabuka nisam uspoo slikati, bili su prebrzi smijeh







Post je objavljen 22.08.2008. u 18:03 sati.