Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tjeramposvom

Marketing

Ja nastavljam sa svojom općom kulturom... danas je na redu Islam.... U Gunji ima velik postotak muslimana pa mi je zato ovaj post bitan....

Image and video hosting by TinyPic

ISLAM-na arapskom "predanost jednom Bogu" je monoteistička religija koja je nastala na Arapskom poluotoku u VII. vijeku naše ere, danas je druga najrasprostranjenija religija na svijetu sa nešto više od 1.3 milijarde sljedbenika. Također je religija sa najbržom tendencijom širenja u svijetu ([1]). Muslimani vjeruju u postojanje samo jednog Boga (Allaha s.w.t.) te vjeruju da je Muhammed (Božiji mir i blagoslov na njega) Njegov rob i poslanik. Zajedno sa judaizmom i kršćanstvom Islam je jedna od tri abrahamske ili ibrahimske religije

Image and video hosting by TinyPic

Allah je arapska riječ za Boga u islamu.
Muslimani cijelog svijeta koriste arapsku riječ "Allah", i često dodaju subhanehu ve te´ala, mada mogu koristiti i domaću riječ za Boga. Allah, subhanehu ve te´ala, ima 99 imena. Allah je isti Bog u kojeg i kršćani i Jevreji vjeruju. Važno je napomenuti da kršćani i jevreji iz arapskih zemalja Boga zovu, Allah.

Image and video hosting by TinyPic

Kur'an u prenesenom prijevodu "čitanje"; također zvan Al Qur'n Al Kar+m; je sveta knjiga Islama. Muslimani vjeruju da je Kur'an objava Božjih riječi i kulminacija Božje objave čovječanstvu, preko Božjeg poslanika Muhammeda a.s. u periodu od 23 godine preko meleka Džibrila.
U daljnem tekstu koristimo izraz Kur'an kako je definirano pravopisom bosanskog jezika.

Image and video hosting by TinyPic

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara. To je mjesec posta, što znači suzdržavanje od jela i pića, seksualnog odnosa, loših riječi i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u Islamu. Posti se od zore pa sve do zalaska sunca.

Image and video hosting by TinyPic

Kurban bajram ili Hadži-bajram je Islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.
Za ovaj blagdan očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogat objed za goste.
Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje. Zatim odlaze na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.

Medresa je srednja vjerska škola koja svojim učenicima nudi vjersko i opće obrazovanje kao i u gimnaziji samo što još pored obrazovanja akcent je na odgoju. Školovanje u medresi obično traje četiri godine.

Džamije su islamske bogomolje, prepoznatljive po nekoliko specifičnih detalja. Objekat može biti u raznim oblicima, najčešće je centralni dio u obliku kocke, na čijem vrhu je jedna ili više kupola. Sa bočnih strana se nalazi jedna ili više munara (nepravilno u bosanskom jeziku: minareta) dijelova objekta koji liče na kule pri čijem se vrhu nalazi prostor na kome stoji mujezin koji uči ezan, poziv na namaz (Es-Salat). Vrh munare je zašiljen i ima oblik kupe, obično urađene od neke metalne konstrukcije, najčešće od bakra.

Image and video hosting by TinyPic
Ovo je Gunjanska džamija

Mezarje je muslimansko groblje. U govoru Bošnjaka za mezarje se često može čuti i riječ: greblje.
Kod muslimana se klanja dženaza, nakon čega se tijelo na tabutu prenese do mezara, gdje se sahrani. U tradiciji muslimana Bošnjaka je da se mezar obilježi nišanima odnosno uspravnim nadgrobnim spomenicima bijele boje na kojima je ispisano ime i prezime preminulog, te podaci o vremenu rođenja i preseljenja na ahiret. Mezari istaknutih Bošnjaka su često izgređeni kao turbeta.

Image and video hosting by TinyPic
Gunjansko mezarje

Moj Osvrt-Ovo mi je posebno zanimljiva tema jer imam dosta prijatelja muslimanske vjeroispovjesti... Mislim da je lijepo znat te neke osnovne pojmove... Mogla bih napisati još puno toga, ali ne želim pretjerivati... Ovo je samo "ugrubo" ispričano...
htjela sam se samo pohvaliti da mi u Gunji imamo džamiju i mezarje... Slike sam vam stavila gore. Kao manja bila sam u džamiji. Pitale smo efendiju smijemo li doći i rekao nam je da smo uvijek dobrodošle. Bila sam par puta za vrijeme OŠ. Bio je to doživljaj za mene... Unutra ne možeš ući bez marame i moraš biti cijeli pokriven, na ulazu se izuješ... žene idu gore, a muškarci dole... Dakle, mole odvojeno... Sve je to neobično i drugačije.... Neobičan doživljaj... Eto nadam se da ste nešto naučili ....
Ostavljam pozdrav!


Post je objavljen 22.08.2008. u 15:33 sati.