Tijesto
300 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
pola čajne žlice soli
3 žlice maslinovog ulja
30 g naribanog parmezana
80 g margarina
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
Nadjev
1200 g rajčica
50 ml ulja
1 žlica Vegete
1-2 češnja češnjaka
1 žlica nasjeckanog bosiljka
300 g paprike
1 žlica šećera
130 g Ricotte (ili naribanog tvrdog sira)
sol, papar
Za premaz i posipavanje
1 bjelanjak
1 žlica sezamovih sjemenki
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 min.
Rajčicama odstranite središnji vodenasti dio sa sjemenkama pa ih narežite na ploške.
(Ovaj središnji vodenasti dio ne upotrebljava se u ovom receptu pa ga možete zamrznuti i kasnije upotrijebiti za juhu ili umak.)
Paprike očistite i narežite na kockice.
Na zagrijanom ulju pržite paprike oko 3 min. Zatim dodajte narezanu rajčicu, Vegetu, nasjeckani češnjak, nasjeckani bosiljak i šećer.
Kuhajte na laganoj vatri da ispari tekućina, oko pola sata.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
2/3 tijesta razvaljajte na pola centimetra debljine i stavite u namašteni lim (35 cm x 20 cm). Nabockajte ga vilicom pa ga stavite u pećnici zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 15 min.
Po potrebi, nadjevu dodajte još soli ili papra.
Napola pečeno tijesto izvadite iz pećnice i po njemu rasporedite ohlađeni nadjev. Po nadjevu rasporedite sir.
Ostatak tijesta razvaljajte i izrežite trake debljine oko 7 mm. Trake složite po nadjevu da čine mrežu.
Trake premažite razmućenim bjelanjkom i posipajte sezamom.
Pecite oko 20 min u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Pitu poslužite mlaku.
*Recept je iz časopisa «Dobar tek», kolovoz – rujan, 2007.
Recepti s rajčicama
Rajčice punjene bulgurom (ili kus-kusom)
Rajčice punjene krumpirom, blitvom i tikvicama
Rajčice punjene rižom i blitvom
Rajčice punjene rižom i sirom
Pita od rajčica
Pečene rajčice s jajima
Rajčice s pečenim jajima
Zapečena palenta na umaku od rajčica
Zapečene rajčice s tikvicama
...
Post je objavljen 21.08.2008. u 13:24 sati.