200 g slanutka
1 žlica biljnog ulja
sol
po želji, papar, mljeveni čili…
Ako koristite slanutak iz konzerve ocijedite ga i isplahnite hladnom vodom, stavite ga u cjedilo s velikim rupama da se dobro ocijedi.
Ako koristite suhi slanutak, namočite ga preko noći u hladnu vodu.
Sutradan ga kuhajte 45-60 min. Kuhani slanutak ocijedite i ostavite ga u cjedilu da se potpuno ohladi i ocijedi.
Slanutak stavite u zdjelu i prelijte uljem. Možete ili tresti zdjelu ili slanutak promiješati kuhačom (ili rukom, ali nemojte ga zdrobiti) da se svaka kuglica slanutka malo naulji.
Slanutak stavite u lim odgovarajuće veličine – da slanutak bude u jednom sloju. Odozgo malo posolite.
Lim stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
Slanutak se treba peći ukupno 30 min, tijekom pečenja protresite lim 3-4 puta (otprilike svakih 7-10 min) da slanutak ne bi zagorio.
Ako (obično kod prvog trešenja lima) vidite da se slanutak zalijepio za dno lima pažljivo ga odvojite lopaticom za palačinke (odozdo lagano ostružite s lima) i protresite lim.
Vratite slanutak u pećnicu i ponovite postupak se trešnjom lima još 2-3 puta.
Nakon pola sata slanutak izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Slanutak premjestite u zdjelu i po želji mu dodajte mljeveni papar, ili mljeveni čili, ili još soli…
Poslužite umjesto čipsa ili kokica...
*Ako kuhate svježi slanutak, možete skuhati veću količinu. Kad se ocijedi i ohladi rasporedite ga u vrećice za zamrzavanje i zamrznite.
Ovisno za što ga upotrebljavate možete ga izvaditi iz škrinje večer prije da se odmrzne preko noći (ja ga tako izvadim kad pripremam ove grickalice).
A ako ga želite upotrijebiti za neko kuhano jelo, ovisno o receptu možete dodati smrznuti slanutak i tome prilagoditi recept.
Recepti sa slanutkom
Mahune s umakom od slanutka
Namaz od slanutka
Riža iz pećnice s lopticama od slanutka
Rolada od slanutka
Post je objavljen 21.08.2008. u 13:01 sati.