500 g kruha od prethodnog dana (raženog, sa sjemenkama…)
1100 g rajčica
200 g graha
100 g kukuruza iz limenke
1 zelena paprika
1 veći luk
2 češnja češnjaka
čili papričice
300 ml mlijeka
250 ml vrhnja
3 jaja
2-3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
1 žlica slatke paprike
sol, mljeveni čili
2 žlice krušnih mrvica
1 žlica maslaca
Grah skuhajte u posoljenoj vodi.
Kruh narežite na šnite.
500 g čvrstih rajčica narežite na 0,5 cm debele okrugle šnite, preostalih 600 g narežite na kockice. Papriku narežite na tanke rezance.
Obje vrste luka nasjeckajte i popržite na maslacu zajedno s narezanom paprikom. Dodajte na kockice narezanu rajčicu i kuhajte na laganoj 15ak min. Umiješajte ocijeđeni skuhani grah, kukuruz, slatku papriku, nasjeckanu čili papričicu, peršinovo lišće i sol pa zakuhajte i maknite sa štednjaka. Ostavite da se malo ohladi.
Vatrostalnu posudu namastite pa u nju okomito slažite kriške kruha puneći prostor među njima pripremljenim umakom i kolutima rajčice.
Umutite jaja pa ih pomiješajte s mlijekom i vrhnjem. Začinite čilijem i solju pa prelijte po kruhu i rajčicama. Pospite krušnim mrvicama i poslažite listiće maslaca.
Pecite 30-40 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
*Recept se donekle temelji na receptu iz časopisa «Gospodarski list», 1. 3. 2005.
Post je objavljen 21.08.2008. u 12:26 sati.