Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Kako su Zelena akcija i Pravo na grad izdali Zagrepčane

Stvari u Zagrebu odvijaju se dalje onako, kako smo u ovom autoritarnom kaosu navikli. Gradonačelnik obilazi gradilišta i osobno prekraja planove i rokove, na kritike o kršenju Zakona o trgovinskim društvima pri smjeni predsjednika uprave Zg Holdinga nitko se ne obazire (sutra ili prekosutra napisat ću još neke detalje o tome), odvojak Mirogojske kroz park na Radićevom šetalištu završava se bez dozvole i protivno GUP-u (zelena površina!), ograda oko rušilišta na Cvjetnom trgu pada na prolaznike...

Posebno je žalostan posljedni slučaj - ne samo zbog beskrupoloznosti zastupnika brutalnih profiterskih interesa (Horvatinčića, Bandića i njihovih poslušnika), nego i tužne kapitulacije tzv. "civilne scene" u Zagrebu. Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, od početka je intenzivno i samozatajno podržavala djelatnosti Zelene akcije i Prava na grad, o čemu sam više puta pisao i na ovom blogu (posljednji put kada su radovi počeli). Sudjelovali smo u prikupljanju potpisa za peticiju, nismo sebe posebno isticali (iako sam ja, na izvanredno uspjelom prosvjedu u Varšavskoj 26. siječnja, odbio skinuti "stranačko obilježje" tj. zelenu majicu sa žutim suncem - jer mi je tog licemjernog paničarenja bilo malo previše), nismo tražili da nas se uključi u ekskluzivni "štab revolucije" koji je, velikom mudrošću ,planirao sve akcije (jer, jao, mi smo stranka, samom svojom prisutnošću mogli bismo kontaminitari udrugašku nevinost...), nismo se žalili što desetine drugih svinjarija u Zagrebu, gdje smo mi kao aktivisti trćali i davali podršku građanima (kao što je ovaj posljednji, gore spomenuti, na Gupčevoj Zvijezdi), prolaze bez angažmana ovih ultraekskluzivnih asfaltnih aktivista (koji, valjda, ne žele prljati cipele po nekakvim livadama i raznim vukojebinama čak 500 metara od Jelačić platza). OK, ajde, fokusirali su se samo na jednu jedinu stvar, tako rade građanske inicijative, pa neka to valjano odrade. Oni svakako mogu napraviti puno više nego mi, koji se kao stranka bavimo i desetinama drugih stvari.

Nakon onog prosvjeda od 26. siječnja, iznenada - muk. Bio je najavljen još jedan, veći i artikularaniji prosvjed, sa govornicom i svime što uz to ide, na Trgu bana Jelačića u ožujku. Ali, kako izgleda istekli projekti tipa "sudjelovanje javnosti u Aarhuškom procesu", nestalo para - i ništa. Onda još par rutinskih priopćenja, posljednje 21. srpnju, panično: rušenje počinje 1, kolovoza. I stvarno, počeli radovi, i mi naivni politički marginaci očekivali nekakvu reakciju.. ali, aktivisti su na godišnjem, polako, ne treba se živcirati, uostalom pa to su samo dvije stare kuće, znate nama je stalo samo do toga da ulaz u podzemnu garažu ne bude u Varšavskoj...

Nema frke, reče mi gospon Celakoski koji se na Cvjetnom trgu pojavio tek kad je od mene, kad sam ga na mobitel nazvao, saznao da su naši članovi tamo i da daju izjave novinarima (koji su došli vidjeti što se zbiva, pa smo i mi došli vidjet što se zbiva...), mi smo sad mudro odlučili da se pravimo ludi, ali iza 15. kolovoza, kad se vrate aktivisti s godišnjeg, imat ćemo prosvjed u Varšavskoj, da se smrzneš... Aha, vidim. Evo 20. kolovoza, Varšavska se prekopava, a gospoda malograđanski "aktivisti" iz Zelene akcije i Prava na grad - ni da beknu.

Izdajstvo. To je jedina riječ, koju nalazim (OK, nalazim i gorih, ali neću ih napisati). Sramotno izdajstvo onih 4.000 koji su prije pola godine došli na prosvjed u Varšavsku, podlo izdajstvo onih 54.000 koji su potpisali peticiju, huljsko izdajstvo onih stotina, koji su sudjelovali u akcijama I mene, osobno, među njima, kako građanina. Ako je bitka izgubljena - jebi ga, ni prva ni zadnja, ali barem kažite nešto kao epitaf, za spas duše svoje! Kad tako mobilizirate ljude, kad vam povjeruju - imate i obveze prema njima.

I za buduće akcije. Jer razvojnici ne miruju. A ni mi, izdajice civilne scene, koji smo eto ukaljali obraz otišavši u politiku (u kojoj se ne smiješ igrati s ljudima koji su ti dali povjerenje - tu smo naivnost nekako sačuvali). I fuj-fuj, čak mislimo, da bi gtradonačelnika koji takve pizdarije radi, trebalo smijeniti! (I da bi recimo trebalo opet otvoriti Močvaru... ) Ali eto... Zašto tako - neču uopće u hipoteze ulaziti.

Post je objavljen 20.08.2008. u 22:31 sati.