Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/onemoredaywithyou1

Marketing

Vukodlaci

Odlučila sam malo preokrenuti svoj blog za one koje zanimaju mračne vještine i još maračnije životinje. ustvari prije bih rekla mračna bića. Pa užiwajte!

U pravilu normalni i pristojni sve dok ne izađe puni Mjesec, vukodlaci su prokletnici koji mijenjaju oblik, a pojavljuju se u legendama još od antičke Grčke. Poput vještica, u srednjem su ih vijeku progonili i okrivljavali za ubojstva koja nisu znali drukčije objasniti. Iako su pojavom raznoraznih CSI-a priče o vukodlacima-ubojicama nestale svuda osim u Hollywoodu, još postoji poremećaj u dlakavosti koji se od milja zove 'poremećaj vukodlaka'.

Image Hosted by ImageShack.us


Vukodlak u mitologiji znači osoba koja se mijenja oblik u vuka pomoću čarolije ili kletve. Srednjovjekovni kroničar Gearvase of Tilbury povezao je transformaciju s punim mjesecom, no rijetko je korištena sve do korištenja tog načina u modernim književnim djelima. Govori se da se vukodlak može ubiti ako je upucan sa srebrenim metkom, no to je ipak razlika između književnih djela i narodnih legenda. Nekad se držalo da vukodlaci nakon smrti postaju vampiri. Vukodlaci spadaju u skupinu legendarnih zvijeri.

Image Hosted by ImageShack.us


Primjeri u literaturi:
Mladeži je nekako najbliži Harry Potter i Zatočenik Azkabana, u kojem je prof. Lupin vukodlak- i tamo je pravilo isto: normalan čovjek do punog mjeseca, koji postaje zvijer.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Beware!

Post je objavljen 20.08.2008. u 20:44 sati.