Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zkz

Marketing

18. kolovoz - 7. dan

Hvala Bogu, proces skupstine tece. Gust je, neprestano treba bit budan, jer se stalno nesto dogadja.
Najprije da dometnem da smo sinoc imali susret generala Druzbe o. Nikolasa sa crkvenim asistentima. One delegacije u kojima nije bilo crkvenoga asistenta mogle su poslati nekog drugog u zamjenu. Dogovor je pao da odem ja, jer je Dunja vec imala i previse toga taj dan u programu. Osim o. Nikolasa i o. Alberta kojega je o. Nikolasa imenovao crkvenim asistenom svjetskoga ZKZ-a, tu je po mojoj procjeni bilo pedesetak isusovaca i nas, opet po mojoj procjeni, oko pet laika. Uz dva spomenuta oca, predvodila je susretom i D. Frank, predsjednica ZKZ-a svjetskoga. S obzirom da je rijec bila ocito o prvenstveno isusovackome skupu necu ovdje o tome izvjestavat, jer nam se cini da nikak ne bi bilo na mjestu da onda o njemu na ovom mjestu govorim. Najpodrobniji izvjestaj s toga susreta koji sam znala pripremit je spreman i ceka da dodjemo kuci pa ga mozemo prokomentirat.

Danas je dan poceo s predavanjem o. Nikolasa na temu prorocke laicke zajednice vodjene Duhom Bozjim. Njegov je zakljucak da bi prvenstvo svih prvenstava ("priority of priorities" njegovim rijecima) u ZKZ-u trebala biti formacija. Ona omogucuje da se dobro vidi, cuje, osjeca Bozji duh, da se dobro razlucuje, da se tako donose i dobro odluke po kojima se onda dobro djeluje. Tako formiran vjernik kada otvori usta moze i prorokovati. Mozda ne uvijek i mozda ne u svakoj prilici, ali ipak ignacijanski duh covjeka i zajednicu otvara prorockome Bozjemu duhu. Zbog svega toga, o. Nikolas naglasava formaciju kao prvenstveni zadatak ZKZ-a. Dobili smo pisanu inacicu toga predavanja

I inace, Dunja i ja smo primijetile da se vise puta na tapetu vracala formacija. Nekad bas pod tim terminom, a nekad pod terminom "identitet". Kako je jedan stariji isusovac rekao tijekom grupnog rada na temu formacije: trebamo pred ocima imati idealnoga ZKZ-ovca da bismo znali kakvu formaciju trazimo. Mislim da je time puno receno.

Nakon tog predavanja s pripadajucim pitanjima, presli smo na grupni rad na teme: formacija, predanje u ZKZ-ovskome nacinu zivota, suradnja Druzbe Isusove i ZKZ-a, umrezavanje apostolskih inicijativa. Grupni rad se sutra nastavlja na teme: iskustvo duhovnih vjezbi, clanstvo ZKZ-a, voditeljstvo, novcana suodgovornost u zajednici. Tako bi se do sutra trebalo pokriti svih osam tocaka koje je Dunja navela u proslom blogu, a koje su bile istaknute kao prvenstvene tocke u svjetskoj zajenici. Ishod bi svih tih radnih skupina trebao nac mjesta u zavrsnome dokumentu s ove skupstine.

Nakon rucka smo mogli pogledati kratki video (17 min) kojim se prestavlja zajednicko djelo isusovaca i ZKZ-a u Keniji. Skolu za djecu koja su zbog AIDS-a ostala sirocad i zive u stracarama izvan Nairobija. Moglo se narucit DVD. Dunja i ja, odgledavsi video, smo zakljucile da je dobro da ga ima i nasa zajednica, pa smo ga narucile.

Popodne smo nastavili s grupnim radom.
Cujemo se sutra! Vec je jako kasno i soba s racunalima se uskoro zatvara, pa da me ne pometu vicuc "ish, ish!" odlazim sama!

Post je objavljen 19.08.2008. u 00:34 sati.