Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/neolina

Marketing

masno, slano, slatko...mljac

Izmedju bezbroj, ozbiljnih i manje ozbiljnih, pojasnjenja koje je pravo vrijeme za jelo jedan mi se osobito svidja: "Za bogate, kad smognu teka; za siromasne kad smognu hrane." Po toj definiciji smo sve bogatiji. Oliti ga okrugliji.
A to znaci i bolesniji. Kazu, oni koji se stim pitanjem bakcu, da je oskudica, kad nije bila preduga, covjecanstvo spasila od degeneracije, a ideja "izobilja za sve", koja je sve ostvarivija, postaje velika opasnost. Ne spoji li se sa znanjem i pametnim usmjeravanjem lako moze dovesti do bioloske katastrofe. Zasiceniji i ljeniji orgnizam, pretjerano natrpan hranom, gubi funkcionalnost. Navika jedenja tri obroka, plus medjuobroci, se pojavila prije 200 godina. Naravno, kao i hrpu beskorisnih i nepotrebnih "dodataka", uvele su dokone plemkinje po dvorovima. Za pocetak su uvele salicu toplog kakaa za dorucak. Pa su malo prilegle, pa uvele jos jedan obrok da ubiju dosadu...i dovele nas na nekoliko obroka i medjuobroka. A mi se pomamili za masnim, slanim i slatkim:)
Povijest kaze da se medju starim narodima obicavalo jesti najcesce jednom do dvaput dnevno. Tog obicaja se jos pridrzavaju Tuarezi, jedu samo vecernji obrok. Vise od tisucu godina jedan do dva obroka je bio pravilo u dvije drzave, Grcka i Rim, a glavni obrok im je bio pri zalasku sunca. A mora im se priznati, misicavi, preplanuli i znojni....bili su neodoljivi:)
No, kako god bilo, ja ovih dana ne pristajem misliti o hrani. Nisu me na to naveli ni Grci, ni Rimljani a bogami ni Tuarezi, nego me navelo nekoliko kg viska zbog kojih si sve vise slicim na amerikanku, a ameriku ni vidila ni onjusila:)
Eto, a sad idem vecerati...moj prvi danasnji obrok, sunce je doduse vec davno zaslo....no...lako Tuarezima, oni neznaju sta je smjenski rad:)
Uslast mi:)
...........
Pitali Lisicu: "Lijo, koja ti je najveća želja?"
"Naučiti igrati šah!"
"Zašto baš šah?"
"Da pojedem lovca!"

Post je objavljen 18.08.2008. u 20:57 sati.