Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/masterguitar

Marketing

..: Fender :..


Sigurno i vrapci na granama i zmije na zemlji u sebi pjevuse : " Fender ... Fender". E pa Fender je bio uspjesan gotovo od samog pocetka. Povijest kaze : 1938. Tvrtka pocinje pod nazivom "Fender's Radio Service". Kako je njen osnivac ( Leo Fender ) bio odlican elektro-tehnicar , osim radio prijemnika , popravljao je i sitnija kucna pojacala , gramofone. Bavio se prodavanjem ploca , i napravio je nekoliko vlastitih pojacala. U ranim 40-ima sklopio je ugovor sa jos jednim entuzijastom , Claytonom Orrom i mjenja naziv tvrke u " K & F Manufacturing Corp".1945. pocheli su sa proizvodnjom , a prva gitara je bila namjenjena Havajskom nacinu sviranja.Gitara je bila rasprodana i Fender je ubrzo shvatio da je isplativija proizvodnja od popravka. 1946. dvije se firme razdvajaju i Fender osniva "Fender Electric Instrument Company." 1965. se "prodao" CBS-u i u tom periodu vremena nastali su neki poznati modeli kao Stratocaster. Poslje CBS-a dizajnirao je gitare za Music Man i G&L koji su proizvodili najkvalitetnije gitare. 1985 . pokretom Williama Schultza , "Fender Electric Instrument Manufacturing Company" kupljen je od CBS-a i promjenio ime u "Fender Musical Instruments Corporation." Tvrtka se nastavila prosirivati i rasti. 1982. za Azijsko i Europsko trziste kupljen je " Squier" gdje su se proizvodile nesto jeftinije ali jos uvjek " original " Fender gitare.
Ja kazem : To su sasvim soldine gitare napravljene da izvuku iz gitarista ( ne samo novac ) najbolje vjestine.



Kasnije, s vremenom, Fender je razvio dva osnovna modela, Stratocaster i Telecaster, a kasnije i bass modele koji su nosili ime Squier.
Pocetkom 21.st. Fender se naglo poceo siriti te je postao jednim od najvecih poizvodaca glazbenih instrumenata, a prije svega gitara.
Ako se odlucite za kupnju Fendera, pred vama je mnogo posla. Ne fizickog, naravno, nego posla koji iziskuje mnogo razmisljanja jer Fender ima jak o, jako puno modela; od Stratocastera, Telecastera, Esquirea, Jaguara do Jazzmastera, Mustanga koji jos imaju mnogo podimena, kao npr. Elvis Costelo Jazzmaser ili pak Jaguar Baritone Special HH itd.
Da nebi mislili da Fender proizvodi samo elektricne gitare ima tu jos i akusticnih i klasicnih gitara, pojacala, mixeva i procesora za pojacala kao i prijeko potrebnih kabli.
Na kraju treba reci nesto i cjenama. Fender kao Fender sam po sebi je zvucno ime koje odmah podsjeca na brojne zvijezde koje su na njemu svirale, sto zapravo jednostavno receno znaci da nema jeftinog dobrog Fendera, ali ima jeftinog loseg Fendera, s druge strane to znaci da nema skupog loseg Fendera ali zato ima skupog dobrog Fendera.
Evo nekoliko primjera:
Fender Telecaster Nashville Deluxe - 4000 HRK
Eric Clapton Stratocaster - 19 859 HRK
LTD Edition Esquire Relic - 31 899 HRK
Mark Knopfler Stratocaster - 17 539 HRK
To je bilo samo nekoliko primjera. Za cijeli katalog kliknite ovdje.

Moj izbor: '69 Fener Mustang "Competition Red"

Post je objavljen 16.08.2008. u 22:04 sati.