Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/daronmalakian

Marketing

LORENZOVO ULJE

Adrenoleukodistrofija ili skraceno 'ALD ' je genetski poremecaj koji majka prenosi na sina. Dakle, u živćanim stanicama nestaje mijelina, te one ne mogu normalnu funkcionirati ili uopce ne mogu funkcionirati,nisam tocno siguran. Organi odumiru , djeca gube mogucnost pomicanja( paraliza),gube vid ,osjecaje,gube sve sto ih cini ljudima.
Postaju biljke. Ipak, sto je najgore od svega, potpuno su svijesni i cuju sve oko sebe ali ne mogu se pomaknuti niti ista reci.
Žalosno je što se nakon svih ovih godina još ništa konkretno ne može poduzeti. Zašto? Pre velik novac bi bio potrošen na istraživanja, nebi ostalo dovoljno novca za ubijenje na istoku.
Dakle , bolest se zbog premalo novca za istrazivanje ( citaj : nema profita vlada iliti Bush)
Ne može izlijeciti ali moze se usporiti.
A upravo ta prica je nevjerojatna i to je jedino sto me raplakalo a da nije u pitanju neka draga osoba.
Lorenzovo ulje.. ne zove se tek tako… na tu pricu snimljen je i predivan film o kojem cemo malo poslije.
Američka obitelj michaela,augusto i lorenzo odone proveli su 3 godine u Africi, pomažući plemenu Korabi. Tada se vracaju u ameriku. Cim je krenuo u školu poceli su problemi. Histericni napadaji bijesa, dekoncentriranost itd. nakon brojnih pretraga , michaela i augusto saznaju da 6-godišnji Lorenzo boluje od neizljecive bolesti-ALD-a. vec nakon par mjeseci Lorenzo je poceo gubiti pamcenje,nije mogao hodati ni govoriti. Jedina komunikacija sa svijetom bila mu je urlanje,sad je li to bolo zbog boli ili tuge neznam.nakon svog bačenog novca, shvacaju da medicini nije cilj pomoci ljudima nego kao i svagdje drugdje…jedino osobna korist..
Image Hosted by ImageShack.us

lorenzo odone


zato augusto i michaela sami pocinju istrazivati. Nakon sto su pronasli lijek problem je bio sto ga americka vlada nije dopustala , te su ga morali švercati iz engleske , dok je tisuce djece na kontinentu umiralo. Lorenzovo ulje spasilo je puno života, no nažalost ni ono nije uspjelo izljeciti ALD.no, lorenzo je živio 20 godina dulje nego sto su mu lijecnici predvidili. O tome je snimljen predivan film. Osim sto je je skrenuo pozornost na ovu nepoznatu bolest, prikazana je nevjerojatna ljubav prema djetetu, te daje nevjerojatan poticaj na ustrajnost.

Image Hosted by ImageShack.us


Pogledao sam desetke i desetke horora, usred noci,sam i iskreno se nikada nisam uplasio ili nesto tako. Ali neke dijelove Lorenzovog ulja normalan covijek jednostavno ne moze gledati. Vristanje, grcenje, izvijanje ruku…jednostavno previse utjece na tebe. ovoga sam se uplasio.

Lorenzova majka Michaela Odone umrla je 2000 od raka pluća.

Nedavno, prije nesto vise od 3 mjeseca i Lorenzo je umro. Unutarnje krvarenje, nista se nije moglo, umro je prije nego li je stigla hitna.

Augusto Odone , dobio je titulu počasnog doktora ili nesto tako,nisam siguran. Pomijesao je lorenzov pepeo sa pepelom njegove majke. Nakon Lorenzove smrti spakirao je kovčega i vratio se u Italiju ,jer tamo su bolje rajčice..

Kao i u zadnjim postovima,gdje sam odlucio pisat o ozbiljnijim stvarima, opet ocekujem glupe komentare tipa super blog dođi do mene vracam komove. Molim vas. Ne zelim komentare glupe, samo da procitate i kazete ili pitate nesto o tome ako vas zanima. A vecina vas nije ni pola procitala, zato vam mogu reci samo da ste Amerikanci. Ak kuzite kuzite ak ne nije me briga. Samo mi ne pravite smeca na blogu.hvala.



Post je objavljen 16.08.2008. u 02:14 sati.