Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Mitovi

2005. godine, nakladnička kuća Vuković&Runjić se uključila u svjetski projekt svojom bibliotekom Mitovi. Dakle, ideja se zasniva na tomu da suvremeni pisci pišu o nekom mitu iz svjetskoga kulturnoga nasljeđa na svoj način, ispričaju priču onako kako ju oni zamišljaju. Počevši, te godine objavili su "Kacigu užasa" Viktora Pelevina, "Kratku povijest mita" Karen Armstrong i "Penelopeju" Margaret Atwood. Sljedeće godine uslijedila je stanka, te u sklopu te biblioteke nisu ništa objavili, ali su prošle godine izdali "Težinu" Jeanette Winterson te "Lavlji med" Davida Grossmana. Ove godine, predstavljaju nam dvije nove knjige u biblioteci. Zasada...


Dubravka Ugrešić: Baba Jaga je snijela jaje

Kada govorimo o Babi Jagi, svi znamo kako bi to trebala biti vještica kojom plašimo djecu. No, rijetki su oni koji će se sjetiti kako je upravo Baba Jaga dio panslavenske mitologije. U ovoj knjizi, ona je predstavljena više ljudski, stvarnije. Kako je ova knjiga hrvatski doprinos svjetskoj biblioteci Mitovi, Baba Jaga je ovoga puta smještena u Novi Zagreb, dok njena melankolična sjećanja sežu i u Bugarsku, Češku... Dubravka Ugrešić je jedna od najčitanijih i najprevođenijih domaćih književnica.

:: Pročitajte ulomak


Alexander McCall Smith: Angus sanjar

Alexander McCall Smith, koji je u posljednje vrijeme hrvatskoj publici poznat po dogodovštinama Mma Ramotswe u afričkoj Botsvani, ovoga puta se seli u Škotsku, točnije u škotsku mitologiju jer piše o Angusu, keltskom bogu snova. Za razliku od drugih mitskih figura, Angus ne daje pouku niti podučava, već nam rješenja, odgovore i ostvarenja nudi u snovima koje nam sam daje. On je, dakle, Angus sanjar i davatelj snova; on je i eros – personifikacija mladosti i snažne, strastvene ljubavi.

:: Pročitajte ulomak



Nadamo se kako će nas nakladnička kuća i dalje uveseljavati suvremenim pogledima na već suhoparne mitove koji su, iz prepričavanja u prepričavanje, uvijek isti. Ovo je dobrodošla promjena!

B.D.


Post je objavljen 15.08.2008. u 18:43 sati.