Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Neki linkovi o nuklearnoj energiji

Povodom antinuklearne kampanje, koja je u tijeku (potpišite peticiju protiv gradnje NE! - a pripremamo i međunarodnu antinuklearnu konferenciju u Osijeku, Dalju i Erdutu ,4-6. rujna 2008. ), često lobisti i zastupnici nuklearne energije oonavljaju: "A gdje su vam argumenti!?", ili generalno: "Ma vi ste iracionalni i neznalice". Dajem linkove na nekoliko tekstova na tu temu, na sajtu stranke Zelena lista, pridružene članice Europske zelene stranke.

Priopćenje povodom početka antinuklearne kampanje: Neki stereotipi

Zajedničko priopćenje povodom raspisivanja peticije Zelene liste, udruga i općine Erdut

Članak Zašto nuklearke ne smiju biti dio energetske strategije Hrvatske

Od ostaloga, osobito preporučam članak koji je napisao fizičar dr. Ivo Derado: http://www.zamirzine.net/spip.php?article6654. Njemu se valjda ne može predbaciti da ne zna, o čemu govori. Njegov zaključak:

Srećom, nedavno je došlo u svijetu do revolucionarne spoznaje i konsenzusa (koji se, nažalost, skoro ne odražava u hrvatskim medijima) da je dugoročno nuklearni scenarij slijepa ulica i da su obnovljive energije jedina alternativa. Posve je neupitno da su, dugoročno, obnovljive energije jedino samoodrživo rješenje sa stanovišta resursa, ekologije, cijene, izbjegavanje ratova i terorizma. Ostaje samo tehničko pitanje koliko vremena znači dugoročno.


Glede obnovljivih izvora, jedan od aspekata, kojeg čak i ljudi koji se time bave nisu svjesni, jest koliko su vjetroelektrane danas postale golem biznis; nisu više nikakva "alternativa" - riječ je o ulaganjima od deset milijrdi eura godišnje na području EU(, uz rast. Pogledajte: Priopćenje povodom Europskog dana energije vjetra, gdje su dati neki dalji linkovi - na službene stranice Europske komisije, znanstvene ekipe iz Beča koja za Europsku uniju radi procjene potencijala itd.. To je naravno samo jedan segment mnogo šire priče.

Post je objavljen 14.08.2008. u 23:52 sati.