Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zkz

Marketing

12. kolovoza 2008. utorak - 1. Dan

E sad kak je tu?! Smjesteni smo u Seminario Verbo Divino i ok je. Ima se svi bitno i ne puno vise od toga. Ne bi ni bio red da je bolje, ipak smo na hodocascu kak su nam rekli da shvatimo ovu skupstinu. Ne kao turisticki izlet ni kao posao nego kao hodocasce s obzirom da smo svi mi na hodocascu na zemlji, a posebno jer ocemo sljedit Ignacija koji je sebe isto tak drzao hodocasnikom.

Skupstina je pocela jucer ujutro. Znaci u utorak. Prvo, pravac kapela koja je jako velika s velikom ljepom galerijom i ljepim vitrajima. Najprije su nam govorili svi redom, a izmedju ostalih predsjednica ZKZ-a, D. Frank, pa predsjednica portugalskog ZKZa.

Preuzima Dunja.... :)

Tema ove skupstine je:
Putovanje kao Apostolsko tijelo: Nas odgovor na milost od Boga

Uto se apostoli skupe oko Isusa i izvijeste ga o svemu što su činili i naučavali.
Mk 6, 30-34



Svaka od zemalja je predstavljena tako da kada je objavljeno ime zemlje, na galeriji se razmota zastava te zemlje. Nasa zastava (zapravo njih dvije) su u to vrijeme lijepo pocivale u koferima.

Slike mozete pogledati na sluzbenim stranicama skupstine.

Prisutno je 240 delegata iz 66 zemalja, sa svih strana svijeta. Slusajuci koje su zemlje prisutne postanes zbilja svjestan da je ZKZ ne samo moja skupina nego svjetska organizacija.

Ovo su zajednice - zemlje koje su prisutne koje su prisutne, neke od njih su samo promatraci i nisu jos primljene u svjetski ZKZ:
Argentina, Australija, Austrija, Belgija (francusko govorno podrucje), Belgija (flamanski dio), Bolivija, Botswana, Brazil, Botswana, Brazil, Kamerun, Kanada (englesko govorno podrucje), Cad, Canada (francusko govorno podrucje), Chile, Kina Hong Kong, Kolumbija, Congo Kinshasa, Congo Lubumbashi, Hrvatska, Kuba, Dominikanska Republika, Ekvador, Egipata, El Salvador, Engleska i Wales, Francuska, Guatemala, Njemaçka, Madjarska, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Obala Slonovace, Japan, Kenija, Korea, Libanon, Litva, Lesotho, Luxemburg, Madagaskar, Malta, Meksiko, Nizozemska, Nicaragua, Nigerija, Paragvaj, Peru, Filipini, Poljska, Portugal, Puerto Rico, Ruanda, Slovenija, Juznoafricka Republika, Spanjolska, Sri Lanka, Sudan, Svicarska, Taiwan R.O.C., Urugvaj, Sjedinjene Americke Drzave, Venecuela, Zambia, Zimbabwe. Fale mi jos tri zemlje, probat cu saznati koje su, pa cu dopisati.

Misu otvorenja predvodili su Antonio Marto biskup Leirije, Nuno Gonçalves DI, Provincijal Portugala, i Alberto Brito, svjetski crkveni asistent za ZKZ.

Biskup António Marto je govorio o vaznosti poruke Nase Gospe Fatimske za ZKZ - uciniti Boga centrom nasim zivota, vrijednost pomirenja, potraga za mirom i poziv da budemo kao djeca u poniznosti.

Nakon mise okupili smo se u sobi za skupstinu. Edward Warrington – osoba koja se brine za skupstinu je objasnio process koji ce delegate koristiti da bi se “okupili oko Isusa i rekli mu sto smo napravili i naucavali”.

Prva tri dana cemo provesti dijeleci price o nasem putovanju kao putnici koji se susrecu na putu. Od kuda smo dosli, kako smo dosli ovdje? Cetvrti, peti i sesti dan izmijenicemo darove mudrosti, uvida i ideja. Zamisljamo ucenike koji razgovaraju s Isusom i medjusobno – Sto jos mozemo napraviti? Posljednja cetiri dana su vrijeme za izradu planova, odabir pravih sredstava za zadatke pred nama i izbor mudrih vodja.

Svaki dan skupstine ima svoju temu i milost koju trazimo u tom danu.

Tema za prvi dan je: Pricanje sto smo napravili, naucavali i naucili

Milost prvog dana ce biti radovati se sto smo zajedno te da se odmorimo pod Bozjim pogledom ljubavi.

Predstavljena nam je povijest ZKZ-a od naseg nastanka 1968. Kroz svjestke skupstine u Itaici I Nairobiju otkrivamo I produbljujemo nase razumijevanje sto to znaci da biti pozvan kao apostolsko tijelo.

U snimljenoj poruci p. Kolvenbacha, prijasnjeg generala Druzbe Isusove, zahvalio se za ZKZ I podsjetio nas na nase korijene u vrijeme Sv. Ignacija.

Delegati svake zemlje predstavili su skupstini simbol koji predstavlja njihovu zajednicu i njihovo putovanje kroz zadnjih pet godina od Nairobija do Fatime.

Ovo je bio dio koji je trajao preko tri sata, svaka zajednica je imala samo po tri minute za dijeljenje. Kao sto je Edward rekao, ovo je bio samo aperitiv nakon kojeg smo pozeljeli jos bolje sve upoznati.

Ovdje cu spomenuti kako su se predstavile neke od zemalja rjecima koje su one koristile:

Engleska i Wales - predstavili su se sa skrinjom punom blaga - no to nije obicna skrinja, ukrasena je predivnim bojama koja prikazuje kako je svatko od nas razlicit, ispunjena je blagom koje pokazuje da zelimo biti uronjeni u Bozju ljubav i vatru Duha Svetoga, svaka od grupa je predstavljena sa zlatnom sipkom, unutra su i alati kao formacijski plan koja nam pomaze da se oblikujemo; Rijec Bozja, dragulji koji predstavljaju svakog pojedinog clana te pokazuju da smo dragocjeni Bogu i jedni drugima

Njemacka - nogometna lopta - to je posebna lopta s puno zastava, lopta je vazna jer ih podsjeca na nedavano Svjetsko prvenstvo, no predstavlja da u ZKZ-u moramo igrati zajedno, dodavali su medjusobno misli iz Nairobija, od Svjetska zajednice do Izvrsnog vijeca, od Vijeca do pojedinih grupa.

Indonezija - tradicionalna tkanina - to je unikat za ciju izradu je potrebno puno vremena da se napravi; dragocjena je jer treba biti napravljena ljudskom rukom, isto kao ZKZ treba ljudski dodir. To je izazov za danasnji svijet jer je sve puno informacija i lako dostupno, no u ZKZu je potreban dugi proces da nastane grupa.

Italija - ribarska mreza - na nekim mjestima je pokrpana jer su imali problema u zajednici, no ona predstavlja niti koje vezu lokalne zajednice ma kako razlicite medju sobom bile

Kenija - chapati - posebno tijesto koje se radi od brasna, vode. Kako bi se napravilo potrebna je dobra mjera i nesto vjestine. To je hrana koja se jede samo u vrijeme velikih gozbi, to je hrana radosti i veselja, hrana zivota. Mislimo da nas je ZKZ obnovio i donio nam radost.

Slovenija - stope hodocasnika - kao hodocasnici na putu idemo zajedno s Gospodinom i jedni s drugima, zelimo napraviti vise

Sri Lanka - mapa Sri Lanke - unutar nje je brod koji plovi. Trebala su biti prisutna dva delegata no drugi nije dobio vizu, a sve stvari su u njegovoj torbi. Zadnje 33 godine zemlja je u ratu. 2004. je zemlju pogodio tsunami, u jeku svih tih dogadjaja ZKZ je bio tamo kao taj brod. Za nas je poseban dogadjaj biti u Fatimi, zato sto su 1505. portugalci dosliu Sri Lanku i donjeli nam krscanstvo.

Svicarska - slika drveta jabuke koje su zasadili na okupljanju povodom 25. godisnjice ZKZ-a u Svicarskoj. Imaju 100-ak clanova, no imaju jako korjenje. Donjeli su sjeme jabuka za svakoga tko zeli posaditi slicno drvo.

Zimbabwe - Jedno od najdojmljivijih predstavljanja koji je dobio najduzi pljesak - glinena posuda koja je zahvaljujuci Air Francu slomljena. Zimbabwe je zemlja iz koje je 3-4 miliona ljudi odselilo, postoji stotine tisuca beskucnika, inflacija je 8.000.000%, danas ce biti objavljen jedinstvo vlade (dva diktatora) u tom okruzju pokusavamo ziviti ZKZ. Mozda je Bog namjerno slomio ovu posudu kako bi nam postalo jasno da smo slomljeni, slomljeni a ipak zivi i idemo dalje (ovdje uzima komad po komad slomljene posude i pokazuje), kroz molitve idemo dalje, kroz duhovne vjezbe koje nas drze zivima idemo dalje, slomljeni kakvi jesmo idemo dalje....

Predstavile su se i zemlje koje ce na ovaj skupstini biti primljene u punopravno clanstvo: Kuba, Madjarska i Ruanda.

Zemlje koje su na ovoj skupstini promatraci: Botswana, Congo Brazzaville, Guatemala, Cad, Sudan, Litva.

Nasu zajednicu predstavili smo uz ovaj simbol:
KRUNICA - zasto:
- kriz - Krist - Bog je taj koji nas sve povezuje - i svjetski i lokalni ZKŽ i kojeg zelimo slijediti
- velika zrnca za Oce nas - ima ih 5 - to je broj godina koji je prosao od jedne do druge skupstine - a ujedno predstavljaju i nase nacionalne skupstine
- mala zrnca su nasi dvotjedni susreti na kojima se susrecemo kao male skupine
- 3 zrnca za Zdravo Marijo nakon Vjerovanja - predstavljaju gradove u kojima je prisutan ZKZ - Zagreb, Rijeka, Osijek
- nit koja spaja zrnca - nije uvijek vidljiva ali predstavlja Bozji poziv nama na zivot u ZKZ-u te se provlaci kroz sve ove godine i nase susrete
- i sama krunica kao takva kao znak naseg zajednistva kroz svo to razdoblje - mi smo (Emanueli) od susreta do susreta molili deseticu krunicu za sve nas

Prosla je ponoc... i zatvara se soba s kompjuterima. Nastavljamo sutra

Laku noc :)

Post je objavljen 13.08.2008. u 22:26 sati.