Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Nogomet više nije što je nekad bio

Negdje krajem 90ih na TVu se emitirala reklama za jedan model Audija, A4 mislim. U toj reklami tri starčića sjede pod odrinom jednog kafiča i komentiraju. Jedan kaže: Nogomet nije što je nekad bio. Ostali klimaju glavama. Drugi kaže: Automobili nisu što su nekad bili. Ostali klimaju glavama. Treći kaže: Žene nisu što su nekad bile. Ostali klimaju glavama. U tom trenu u kadar ulazi auto iz kojega izlazi potpuno sređena ženska. Starci je zadivljeno prate pogledima. Tad onaj prvi starac kaže: Nogomet stvarno nije što je nekad bio. Ostali klimaju glavama.

Zašto vam ovo pričam i kakve veze to ima sa kritikom modernih vremena? Iako reklama, i iako desetak godina stara, ova priča izvrsno pogađa trenutno stanje stvari.

Prihvaćajući rizik da zvucim kao staro čangrizavo gunđalo (što nisam, barem ne star), moram se složiti sa tezom da iako je čovjek u modernom društvu možda dobio mnogo lijepih stvari, negdje usput je izgubio podosta onog što ga uistinu čini čovjekom. Evo nekoliko primjera:

Nekad su roditelji provodili puno više vremena sa svojom djecom, a sada im kao nadomjestak roditeljske ljubavi kupuju igračke koje samo služe daljnjem otuđenju djece.

Danas u virtualnoj eri, čovjek je pomoću raznoraznih servisa tipa facebook, myspace i slično dobio izvanrednu mogućnost da komunicira s prijateljima i poznanicima koji se u tom trenutku nalaze na bilo kojoj točki zemljine površine, ali sve više zanemaruju i obitelj i svoje prijatelje od kojih ih ne dijeli niti 2 km zračne linije.

Mediji nam serviraju lažni sjaj i prolazne "celebrity-je", spektakle sa rokom trajanja kraćim od otvorene paštete ostavljene na + 40.

Čovječanstvo čini sve da bi što više uništiln okoliš, time uništavajući i samo sebe, ne osvrćući se na probleme koje izaziva svojim djelovanjem. Veliku većinu prirodnih resursa smo potrošili, a ekološke katastrofe već odavno ne predstavljaju novost. Više od pola stanovnika Zemlje živi ispod razine siromaštva. Usprkos tome, nitko ne čini ništa da bi se to ispravilo, nego se srlja još dublje u ponor iz kojeg se ne nazire izlaz.

U lijepoj našoj je ovih dana najvažnije biti dobro informiran o trenutnom statusu jednog opskurnog bračnog para, a najvažnije političko pitanje ne odnosi se ni na inflaciju, ni na općenito jadno stanje u državi, ni pozamašni inozemni dug, ni na neizvjesnost dinamike pregovora sa Europskom Unijom. Najveći problem koji zaokuplja naše političare jest pitanje da li bi jedan pjevač trebao održati svoj koncert u Areni u Puli ili ne. Bez obzira na vaše osobno mišljenje o tome, mislim da ćete se složiti sa mnom da je to uistinu jadno i žalosno.

E, da, nogomet stvarno nije više ono što je nekad bio.

Post je objavljen 13.08.2008. u 22:05 sati.