Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Prekršen zakon imenovanjem Ive Čovića za predsjednika uprave Zg holdinga

.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Predmet: Imenovanje novog predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga – kršenje zakona



Povodom ostavki Slobodana Ljubičića i Nenada Ivankoviću u Zagrebačkom holdingu, stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, izražava negadovanje zbog prozirnog pokušaja izbjegavanja odgovornosti za katastrofalno poslovanje i bezbrojne afere.

Iskorišten je marginalni povod (možda i ciljano iskonstruiran), da bi se u strahu od ozbiljne političke i kaznene odgovorosti zabašurili bitni problemi. Kao da je važnija objava jednog opskurnog anonimnog pamfleta, nego činjenica da je zbog borbe protiv korupcije Igor Rađenović bio pretučen!

Obojica "pokajnika" ostat će na visokim položajima, u srcu hobotnice koja davi Zagreb. Uostalom, Slobodan Ljubičić je već prije godinu dana najavljivao da se želi povući s ovog isturenog položaja - u pomrčinu koja mu bolje odgovara.

Upozoravamo također da je imenovanjem novog predsjednika uprave prekršen Zakon o trgovačkim društvima, kao i pravilnik o zapošljavanju samog Holdinga.

Danas se javnosti predstavio novi predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović. Tko ga je imenovao? Holding je trgovačko društvo, a Zakon o trgovačkim društvima, članak 244, kaže da "članove uprave i predsjednika imenuje Nadzorni odbor". Trenutni gradonačelnik grada Zagreba, čak i kad (protivno zdravom razumu) osobno čini Skupštinu trgovačkog društva, ne može nikoga za predsjednika uprave imenovati; a nismo čuli ništa o tome da se Nadzorni odbor sastao. Čak i ako jeste - po zakonu, novi predsjednik uprave bira se natječajem.

Projekt "Zagrebački holding" pokazao se kao potpuni promašaj s gledišta dobrobiti Zagrepčana - ali ne s gledišta privatnih interesa beskrupuloznih špekulanata i razvojnika (developera) i njihovih pokrovitelja u gradskoj upravi i upravi Holdinga. Osnivanje i djelovanje Holdinga samo je dio nasilništva, bahatosti, profiterstva, prezira zakonitosti i javnosti, koje karakterizira "vladavinu" trenutnog gradonačelnika Milana Bandića.

Formalno najjača oporbena stranka, HDZ, brojnim je klijentelističkim i interesnim vezama povezana s njegovom klikom. Danas ključni ljudi počeli su svoje karijere u doba komunizma, zatim su se smišljeno raspodjelili po raznim strankama.

Zagrebom se još od rušenja Većeslava Holjevca upravlja protivno minimalnom javnom interesu - jednako u komunizmu, u doba vladavine HDZ-a, koalicije SDP-a i HNS-a te današnje osobne vladavine Milana Bandića (koji bolje kontrolira satelitske stranke - HSU, HSS i SNL - od svoje vlastite).
Vrhunac je cinizma da je taj čovjek član stranke, koja po imenu zastupa socijalnu demokraciju. To je pljuska demokratskoj lijevoj tradiciji, koja se zasniva na obrani interesa običnog naroda, građana i radnika te na načelima participativne demokracije i socijalne pravde – načelima, koja zastupa i stranka Zelena lista.

Sve loše tendencije sada su dovedene do ekstrema. Vrijeme je da taj čir pukne. Treba udariti u glavu hobotnice; a to narod, na sreću, može učiniti izborima.

Post je objavljen 13.08.2008. u 16:55 sati.