Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Mala škola utaje poreza

U današnjem Jutarnjem listu objavljen je članak o astronomskim cijenama restorana Nautika u Dubrovniku. Prilikom analize samog računa autori teksta propustili su jedan toliko uočljiv podatak koji naprosto bode u oči. Jeste li primijetili broj računa? Sada je vrhunac turističke sezone, a broj računa iz tog restorana je 1 (jedan). Što to znači? Da su to prvi gosti u ovoj godini? Ne… odgovor je vrlo jednostavan.

Na kraju svakog radnog dana svi računi se jednostavno brišu. Što se ne smije raditi i to je prekršaj. Na taj način oštećuje se država jer se prikazuje nerealan promet. Takvo što zove se utaja poreza i kažnjivo je zakonom. Nakon ovog teksta bilo bi normalno očekivati da se poreznici upute u dotični restoran i pregledaju poslovanje tog navodno renomiranog restorana.

Ono što je najtragičnije od svega je da je brisanje računa masovna pojava u gotovo cijeloj Hrvatskoj. I sam autor ovog teksta je doživio da mu se u jednom kafiću na Jadranu svaki dan izdaje račun s nelogičnim slijedom brojeva. Prvi dan bio je to broj 22, drugi dan broj 35, a treći dan broj 13. I nikome ništa. Svi uredno brišu račune i nitko ih ništa ne pita, no zato se strogoća trenira u Zagrebu gdje vam inspektori svako malo njuškaju po knjigama i prostorijama tražeći dlaku u jajetu kako bi vam mogli ispisati kakvu kaznu i time odraditi svoju kvotu posla za taj dan.

UPDATE: Skrenuta mi je pozornost da na spomenutom „računu“ sitnim slovima ispod piše PREDRAČUN. Time je situacija još gora, jer se izdavanjem predračuna ne stvara nikakva porezna obveza niti se bilježi ikakav promet. Dakle još je očitije da se u ovom slučaju radi o prevari.

Post je objavljen 13.08.2008. u 13:23 sati.