stazom od zute cigle...
Dotaknuo sam se zadnji puta neceg toliko bitnog u nasim zivotima da to vise i ne primjecujemo vec uzimamo zdravo za gotovo, a to je kava. Kad te kod nas doma (u hrvatskoj) netko ponudi kavom onda misli na tursku kavu. Espresso, nesica i ostali oblici ce biti pripomenuti. Vani (u kaficu) ce to biti espresso, sa nekoliko varijacija i dodataka, sa mlijekom, kapucino te sa slagom. U Nizozemskoj ce pod kava smatrati onu brljavu americku filter kavu, iako je u zadnjih par godina Phillipsov Senseo (kucni espresso aparat) pomakao i nametnuo nove standarde. Ako zelite espresso, morate to napomenuti, pa onda sa mlijekom, sa slagom...

evo sta mozete ocekivati kad narucite kavu sa slagom 
U hrvata ce ice i pice biti podudjeno kao pod normalno, jel ako neces jest i pit, nisi trebao niti dolazit. Kava ce biti ponudjena, nakon jela i pica, kao neki neverbalni znak da bi bilo pristojno u roku od kakvih pola sata ostavit domacina konacno malo na miru, naravno ako nije drugacije dogovoreno ili ako svrha posjete nije susjedski dolazak na kavu. Kod nizozemaca cete dobiti kavu kad dodjete. Ako ste blizi rod ili kakva milija posjeta dobit cete i keks, jedan keks. Ako kutija sa keksima i ostane na stolu, nizozemci bas nece biti ludi od srece ako iskazete pretjerano divljenje ponudjenim keksima.
Sto se tice ostalih socijalnih zbivanja, kao sto su rodjendani i sl. tu bas nemamo nekih iskustava, jel oboje radimo u internacionalnim firmama, a djece jos nemamo. Susjedi su nam malo stariji i vrlo netipicni.
U SE
Prvi sok koji smo dozivjeli po dolasku u Nizozemsku, bio je vezan uz hranu. Ocekivali smo vise od zemlje koja je poznata po svojim sirevima, no ispalo je da jedino sto se od sira nudi je nekoliko varijanti Podravca. Je, zove se Gouda, ali... I ostatak hrane nam je bio isto toliko neukusan, no nakon nekoliko godina zivota ovdje, preformulirao bi to u: hrana ima manje intenzivan okus.
Procitao sam negdje da su Nizozemci u samom vrhu europe po kolicini konzumiranih slatkisa, pa me sokiralo kad sam otkrio da u trgovini nema vise od 3 (tri) vrste Milke. Ima zato cokoladnih mrvica, onih sta se kod nas stavljaju na tortu. E to se ovdje djeci stavlja na kruh umjesto pekmeza. Popularne su i kojekakve vrste pahuljica koje se ubacuju u mlijeko. Mlijeko se inace dosta konzumira i cisto i kao preradjevina ali kada im spomenete bijeli ili svjezi sir, kao da ste im opsovali nesto. Ima nesto, ne bas slicno ali to je vise sirni namaz, nego nesto sto mi znamo ka "sir i vrhnje". Osim toga sira, na kruh se maze i sir od kikirikija (pindakaas) tj. kikiriki maslac kako je kod nas poznatiji.

Hagelslag, su cokoladne mrvice raznih boja koje se djeci od najranije dobi serviraju za dorucak
Krumpir se inače ne jede samo za doručak. Ništa čudno, ako znamo da je pomfrit (French fries), ovdje poznat kao patat, Belgijski a ne Francuski izum. Dalje ide Stampot, pire krumpir pomiješan sa zelenom salatom. Praktičan način za natjerati ukućane da jedu salatu. Servira se obično sa kobasicom.

Nizozemci ne uživaju u hrani, oni jedu da bi zivjeli, a ne zive da bi jeli...
Jos jedno tradicionalno jelo je juha tj. čušpajz od graška (erwtensoep) u koju se pored graška uvale i kolutići kobasica i to je uglavnom to. 
![]()
Meni je erwtensoep jedno od omiljenih domacih jela.
Malo mi je falilo da zaboravim frikandel. Tu su nekakve mesne rolade, hruskavo pecene izvana a iznuta nekakvo polutekuce mesno blato. Nije cudo da ih vecina stranaca bas i ne voli. Zbog toga postoji Lidl u kojem kupujemo njemacke namirnice na koje smo generacijama vec navikli. Naravno, tamo ima i smrznutih ćevapa. 

ne izgleda lose na prvi pogled, ali nije mi se bas svidjelo...
Da se nebi ogranicavali samo na kopnene namirnice, Nizozemci kao pomorska zemlja jedu dosta ribe, a nacionalni je specijalitet glumiti pelikane i gutati haringe na cesti.

Kad covjek dodje u Amsterdam, mora se sjetit Bore Corbe i stihova iz njegove pjesme Amsterdam: